Cynegils od Wessexa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cynegils
kralj Wessexa

Vladavina cca. 611 – cca. 643
Prethodnik Ceolwulf
Nasljednik Cenwalh
Potomstvo Cenwalh
Kyneburga (Cyneburg)?
Umro/la cca. 643

Cynegils (fonetski:kɪneɣɪls) je bio kralj Wessexa od cca. 611 do cca. 643.

Zbog oskudnih i često proturječnih podataka, historičari ne mogu precizno utvrditi Cynegilsovo porijeklo niti pravi raspon njegove vlasti. Pretpostavlja se da je vladao gornjim tokom rijeke Temze, koje uključuje današnje grofovije Gloucestershire, Oxfordshire, sjeverni Wiltshire i zapadni Berkshire. Na vlast je došao iza smrti svog prethodnika Ceolwulfa oko 611. Prema nekim podacima je bio Ceolwulfov sin, prema nekima sin Ceolwulfovog brata Ceola; prema trećima unuk princa Cuthwinea. Neki od izvora spominju kralja Cwichelma koji je vladao u isto vrijeme; moguće je da je riječ o Cynegilsovom sinu ili suvladaru.

Godine 628. su Cynegils i Cwichelm sudjelovali u bitci protiv Pende od Mercije, koju su najvjerojatnije izgubili. Pretpostavlja se da su kao vazali plaćali danak Edwinu od Nortumbrije, koji je bio tadašnji anglosaksonski bretwalda (hegemon).

630-ih su i Cynegils i Cwhichelm bili pokršteni, a kralj Oswald od Nortumbrije se navodi kao njihov krsni kum.

Oswald je imao kćer za koju neki izvori spominju da se zvala Cyneburg, i koja se udala za Oswalda; te sina po imenu Ceanwalh, koji ga je naslijedio.

Napomene[uredi - уреди | uredi izvor]

V. također[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Kraljevske titule
Prethodi:
Ceolwulf
Kralj Wessexa
611–643
Slijedi:
Cenwalh