Vaterpolo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vaterpolo je ekipni sport u kojem sudjeluju dvije ekipe s po sedam članova (jedan od njih je vratar). Uz nogomet, najstariji je momčadski šport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara. Cilj igre je postići više pogodaka. Na početku svake četvrtine po jedan igrač svake momčadi pliva prema sredini igrališta na kojemu je lopta, a momčad čiji igrač prvi dopliva do lopte prva kreće u napad. Utakmica se igra u dvije polovine, čija duljina je 7, 8 ili 9 minuta (ovisno o pravilima organizatora natjecanja).

Države u kojima je jak reprezentativni vaterpolo su: Srbija, Mađarska, Hrvatska, Crna Gora , Rusija, Italija, Grčka, Nemačka, Španija, SAD, Australija, ali i Slovačka i Francuska drže priključak ovoj skupini.

Najviše uspjeha na kontinentalnim (vaterpolska EP...) i svjetskim prvenstvima imale su Srbija i Crna Gora/SFR Jugoslavija, Mađarska, SSSR, Italija, Španjolska.

U međunarodnim klupskim natjecanjima, najviše uspjeha polučile su hrvatske momčadi (ističu se Mladost Zagreb - 7 puta Evropski prvak, Jug Dubrovnik i Jadran Split), Srbije (ističe se Partizan Beograd - 7 puta Evropski prvak), zatim momčadi iz Italije (ističu se Posillipo Napulj, Pro Recco i Pescara), Mađarske (ističu se Honved, Vasas, BVSC i Ujpest Torna), Rusije, Njemačke (ističe se Spandau Berlin), Španjolske (ističe se Barcelona), a u 21. stoljeću i klubovi iz Grčke postižu uspjehe.

Takodje je srpski vaterpolista Vanja Udovičić proglašen za najboljeg vaterpolistu svih vremena