The Lion Has Wings

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Lion Has Wings
omot DVD-izdanja
RežijaMichael Powell
Brian Desmond Hurst
Adrian Brunel
Alexander Korda (van špice)
ProducentAlexander Korda
Ian Dalrymple
ScenarioAdrian Brunel
Ian Dalrymple
E.V.H. Emmett
UlogeMerle Oberon
Ralph Richardson
June Duprez
MuzikaRichard Addinsell
Orchestrated, Roy Douglas
Direction, Muir Mathieson
FotografijaOsmond Borradaile
Bernard Browne
Harry Stradling Sr.
MontažaHenry Cornelius
Charles Frend
Hugh Stewart
Derek N. Twist
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
3. 11. 1939 (1939-11-03) (UK)
Trajanje76 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet30.000 £

The Lion Has Wings (sh. Lav ima krila) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1939. godine u režiji Michaela Powella, Briana Desmonda Hursta, Adriana Brunela i Alexander Korde, poznat kao jedno od prvih savezničkih propagadnih ostvarenja u Drugom svjetskom ratu.

Radnja filma se sastoji od nekoliko epizoda koje spaja protagonist, oficir britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF), a koga tumači Ralph Richardson, te koje, kombinirajući igrane scene sa dokumentarnim materijalom iz žurnala prikazuju RAF-ove aktivnosti u nedavno objavljenom ratu protiv nacističke Njemačke. Poruka filma je trebala pokazati da "lav", odnosno Britanija i njen imperij, zahvaljujući RAF-u raspolažu sa "krilima", odnosno prvi put se neprijateljima mogu uspješno suprotstaviti iz zraka. S obzirom da je rat bio počeo tek prije nekoliko mjeseci, autori su imali poteškoća u pronalaženju adekvatnog materijala - tako su neke od scena bombardiranja i zračnih bitaka rekonstruirane u studiju pomoću specijalnih efekata, a britanske i njemačke vojne avione su "glumili" zastarjeli dvokrilci i civilni avioni. Film se nije svidio ni njegovim autorima, uključujući Powella, koji ga je proglasio "sirovom" propagandom.

Američki ratni dopisnik Wiliam Shirer je, pak, u svojoj knjizi Berlin Diary navodi kako je nekoliko mjeseci kasnije taj isti film gledao u zgradi njemačkog Ministarstva propagande, na projekciji koju je bio organizirao nacistički ministar propagande Joseph Goebbels.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]