A Matter of Life and Death (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
A Matter of Life and Death
britanski kino-poster
RežijaMichael Powell
Emeric Pressburger
ProducentMichael Powell
Emeric Pressburger
ScenarioMichael Powell
Emeric Pressburger
NaracijaJohn Longden
UlogeDavid Niven
Roger Livesey
Raymond Massey
Kim Hunter
Marius Goring
MuzikaAllan Gray
FotografijaJack Cardiff
MontažaReginald Mills
StudioThe Archers
DistribucijaEagle-Lion Films
Datum(i) premijere
1. 11. 1946 (1946-11-01) (Kraljevska filmska izvedba, London)
Trajanje104 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet320.000 £ (proc.) ili 650.000 £[1]

A Matter of Life and Death (sh. Pitanje života i smrti) je britanski fantastični film snimljen 1946. u režiji Michaela Powella i Emerica Pressburgera. Protagonist, koga tumači David Niven, je RAF-ov pilot koji na samom kraju Drugog svjetskog rata skoči iz aviona bez padobrana, ali ostaje živ jer ga vodiči na drugi svijet nisu uspjeli pronaći na vrijeme da mu dušu odvedu u nebo. Radnja prikazuje kako nebeske birokrate pokušava nagovoriti da ga ostave na životu, odnosno zanemare pogrešku, jer je u međuvremenu upoznao i zaljubio se u američku kontrolorku leta (koju tumači Kim Hunter).

A Matter of Life and Death je predstavljao jedan od najskupljih i najambicioznijih projekata tadašnje britanske kinematografije. Njegovo snimanje su obilježili brojni tehnički problemi, vezani uz nestašicu Technicolor filma, ali i stvaranje složenih specijalnih efekata, odnosno nadrealne scenografije kojom se trebao dočarati zagrobni život. Djelomični poticaj za snimanje je bilo i nastojanje da se poboljšaju anglo-američki odnosi, pogotovo nakon ne uvijek prijateljskih interakcija britanskog stanovništva i mnogobrojnih američkih vojnika stacioniranih u Britaniji nedugo prije iskrcavanja u Normandiju.

Film je bio prvi koji je premijerno prikazan na tzv. Kraljevskoj filmskoj izvedbi, a kasnije je doživio ogroman komercijalni uspjeh, te imao značajan uticaj na britansku popularnu kulturu. Godine 2004. ga je kritičarska anketa u časopisu Total Film proglasila drugim najboljim britanskim filmom svih vremena iza Get Carter.

Uloge[uredi | uredi kod]

Prema redoslijedu pojavljivanja:

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Trubshawe" je bilo ime koje je davano sporednim likovima u svim Nivenovim filmovima na njegovo inzistiranje, kao svojevrsna posveta njegovom prijatelju Michaelu Trubshaweu.[2]
  1. Geoffrey Macnab, J. Arthur Rank and the British Film Industry, London, Routledge (1993) p192
  2. Warman, 1946

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]