The Edge of the World

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Edge of the World
omot DVD-izdanja
RežijaMichael Powell
ProducentJoe Rock
ScenarioMichael Powell
UlogeJohn Laurie
Belle Chrystall
Eric Berry
Finlay Currie
Niall MacGinnis
MuzikaLambert Williamson (uncredited)
FotografijaMonty Berman
Skeets Kelly
Ernest Palmer
MontažaDerek N. Twist
DistribucijaBritish Independent Exhibitors[1]
Datum(i) premijere
8. 1937 (1937-08)
[2]
Trajanje81 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet20.000 £ (proc.)

The Edge of the World (sh. Rub svijeta) je britanski film snimljen 1937. godine u režiji Michaela Powella, koji se često navodi kao prvo "pravo" ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Radnja se zbiva na izoliranom otoku ispred škotske obale čije se stanovništvo suočava sa depopulacijom izazvanom time da mlađe generacije odlaze na kopno tražiti posao i životnu sreću. Protagonisti su troje mladih - mladić, djevojka i njen brat - koji imaju različite stavove o tome da li treba ostati ili otići, a što se odražava i na njihove roditelje.

Powell je prije The Edge of the World tokom nekoliko godina snimao veliki broj filmova, ali su svi oni bili tzv. brzinski filmovi za kvotu, naručeni od strane britanskih podružnica hollywoodskih studija, i koji u pravilu nisu imali naročitu kvalitetu. The Edge of the World je Powellu predstavljao prvi ozbiljniji autorski projekt, a za koga je inspiraciju dobio pročitavši članak o evakuaciji škotskog otoka St. Kilda nekoliko godina ranije. Powell je originalno namjeravao snimati film na St. Kildi, ali za to nije dozvolio, te se umjesto toga odlučio za otok Fuola na Shetlandima; snimanje je bilo izuzetno naporno i dugo, prije svega zbog loših prometnih veza, te je Powell sa članovima ekipe bio prisiljen ostati nekoiiko mjeseci na otoku.

Film, u kome je vješto koristio lokacije, je izazvao veliku pažnju uglednog producenta Alexandera Korde koji je Powella angažirao za niz skupih i prestižnih projekata i tako ga učinio jednim od najvećih britanskih sineasta 1940-ih. Powell je o iskustvima snimanja filma kasnije napisao knjigu 200,000 Feet on Foula, a godine 1978. je za BBC režirao dokumentarni film pod naslovom Return to the Edge of the World posvećen snimanju filma.

Izvori[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]