Sydney Greenstreet

Izvor: Wikipedia

Sydney Greenstreet

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Sydney Greenstreet u Casablanci.

Lični podaci
Ime po rođenju Sydney Hughes Greenstreet
Rođenje 27. decembar 1879. (1879-12-27)
Sandwich, Kent, Engleska
Smrt 18. januar 1954. (dob: 74)
Hollywood
Profesionalna karijera

Sydney Walter Hughes Greenstreet (27.12. 187918.1. 1954.) bio je engleski glumac, najpoznatiji po filmovima iz 1940-ih u kojima je nastupao zajedno s Humphreyem Bogartom i Peterom Lorreom.

Biografija[uredi - уреди]

Greenstreet se rodio u gradu Sandwich u engleskoj grofoviji Kent kao dijete trgovca kožom. Nakon što je suša upropastila njegov pokušaj dase obogati uzgojem čaja na Cejlonu, zaposlio se u pivari i počeo pohađati satove glume kako bi razbio dosadu. S vremenom je otkrio talent i počeo nastupati u kazališnim družinama, postavši štićenikom Bena Greeta. Godine 1905. je nakon turneje nastavio karijeru u SAD, postavši članom njujorške družine Theatre Guild. Iako je stekao reputaciju kao izuzetno ugledan kazališni glumac, Greenstreet je godinama odbijao ponude za nastup na filmu.

Kada je 1941. godine konačno popustio, njegov filmski debi - uloga pohlepnog trgovca Kaspara Gutmana u Hustonovom klasičnom film noiru Malteški sokol ga je učinila jednim od najvećih ikona klasičnog Hollywooda. Slijedio je nastup u cijelom nizu prestižnih ostvarenja u kojima je uglavnom tumačio negativce ili sumnjive likove, kao što je slučaj s Casablanca. Pred kraj 1940-ih je zbog komplikacija s dijabetesom bio prisiljen napustiti Hollywood, ali je početkom 1950-ih glumio privatnog detektziva Nera Wolfea u seriji radio-drama temeljenih na romanima Rexa Stouta.

Greenstreet je kasnije poslužio kao inspiracija za lik Jabbe Hutta u Ratovima zvijezda.

Filmografija[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]