They Died with Their Boots On

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
They Died with Their Boots On
RežijaRaoul Walsh
Producent
Scenario
Uloge
MuzikaMax Steiner
FotografijaBert Glennon
MontažaWilliam Holmes
StudioWarner Bros. Pictures
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
21. 11. 1941 (1941-11-21) (SAD)
Trajanje140 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,357.000 $[1]
Bruto prihod2,55 mil. $ (USA)
2,151.959 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[2]

They Died with Their Boots On (sh. Umrli su sa čizmama na nogama) je američki vestern film snimljen 1941. godine u režiji Raoula Walsha. Protagonist, koji tumači Errol Flynn, je znameniti američki vojskovođa George Armstrong Custer. Radnja prikazuje njegov život i karijeru, od školovanja na West Pointu, preko herojske službe u američkom građanskom ratu, mirndopskog premještaja u Teritoriju Dakota gdje će se sukobiti sa Indijancima i sudjelovati u znamenitoj bitci kod Little Big Horna.

Film je, kao što je to bio čest slučaj u tadašnjem Hollywoodu, prilično ležerno tretirao historijske činjenice, a scenario se u potpunosti oslanjao na mitsku sliku o Custeru kao romantičnom heroju i mučeniku američkog Zapada. Sa druge strane, Indijanci nisu prikazani kao krivci za sukob koji će dovesti do krvoprolića, nego je ta uloga namijenjena fiktivnim beskrupuloznim bijelim špekulantima.

They Died with Their Boots On je predstavljao jedan od ambicioznijih projekata studija Warner Bros. a prilikom snimanja je poginulo nekoliko statista. Usprkos neuobičajene "epske" dužine za tadašnje vesterne, doživio je ogroman uspjeh. Flynnu je, pak, predstavljao posljednji film u kome je nastupio zajedno sa svojom dugogodišnjom filmskom partnericom Oliviom de Havilland (koja u filmu tumači Custerovu suprugu Elizabeth). U liku indijanskog poglavice Ludog Konja (Crazy Horse) se, pak, pojavljuje Anthony Quinn, kome je to predstavljalo prvu značajniju ulogu u dugoj i impresivnoj karijeri.

Zbog sličnosti teme, likova, odnosno Flynnovog nastupa, ponekad se miješa sa filmom Santa Fe Trail snimljenim prethodne godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Behlmer, Ed Rudy (1985). Inside Warner Bros (1935–1951). New York: Viking. str. 208. ISBN 0-670-80478-9. 
  2. Rezultati gledanosti filmova Raoula Walsha u Francuskoj na Box Office Story

Vanjske veze[uredi | uredi kod]