S*P*Y*S

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
S*P*Y*S
RežijaIrvin Kershner
ProducentRobert Chartoff
Irwin Winkler
ScenarioLawrence J. Cohen
Fred Freeman
Jacob Mangum
UlogeElliott Gould
Donald Sutherland
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaGerry Fisher
MontažaRobert Lawrence
Keith Palmer
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
5. 1974 (1974-05) (Cannes)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod4,550.000 $ (SAD i Kanada)[1]

S*P*Y*S (sh. Špijuni[α 1]) je američka špijunska filmska komedija snimljena 1974. u režiji Irvina Kershnera. Protagonisti, koje tumače Elliott Gould i Donald Sutherland, su dva nespretna agenta CIA-e stacionirana u Parizu koji, nakon što upropaste prelazak sovjetskog prebjega na Zapad postaju upetljani u međunarodnu spletku gdje će se morati suočiti sa KGB-om, vlastitim pretpostavljenima, kineskim komunistima i francuskim ljevičarskim militantima.

Poticaj za snimanje filma je bilo nastojanje da se ponovi uspjeh popularne filmske komedije MASH u kojoj su također kao komičarski tandem nastupili Gould i Sutherland, ali i pokušaj svojevrsnog kontraprogramiranja u odnosu na tadašnji filmski repertoar kojim su dominirali mračne i depresivne drame, odnosno paranoidni trileri. Scenario je velikim dijelom nastojao iskoristiti i antiestablišmentsko raspoloženje koje je dodatno potaklo tada aktualno rasvjetljavanje skandala Watergate. Film se također isticao i time da je veliki broj ličnosti ispred i iza kamere bio povezan ili će biti povezan sa filmovima o Jamesu Bondu, uključujući režisera Kershnera. S*P*Y*S, međutim, nije postigao veliki uspjeh, što se kasnije često tumačilo sukobom egocentričnih zvijezda na setu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Izraz "špijuni" se na engleskom piše "Spies", ali je namjerno ispisan pogrešno kako bi ga se učinilo što sličnijim stiliziranom naslovu popularne filmske komedije MASH, odnosno tada izuzetno popularne istoimene TV-serije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p232.

External links[uredi | uredi kod]