Roseanne (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Roseanne
FormatSitcom
KreatorMatt Williams
NastupajuRoseanne Barr
John Goodman
Laurie Metcalf
Sara Gilbert
Lecy Goranson (1988-1992, 1995-1996)
Michael Fishman
Sarah Chalke (1993-1995, 1996-1997)
Natalie West (1988-1992)
Zemlja porijekla SAD
Broj serijala9
Broj epizoda222 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjecca. 22 minute (po epizodi)
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje18.10. 1988. – 20.5. 1997.

Roseanne je Emmyjima nagrađivani američki televizijski sitcom koji se emitirao na ABC-u od 1988. do 1997. godine, a u kome je glavnu ulogu igrala stand-up komičarka Roseanne Barr. Radnja serije je prikazivala radničke porodicu Conner koja je živjela u fiktivnom gradu Lanford u Illinoisu, te pokušavala preživjeti uz skromne prihode.

Roseanne se od drugih sitcoma u tadašnje doba razlikovala po svojoj glavnoj protagonistici koja je prikazana kao gojazna žena kreštavog glasa, ali koja je zahvaljujući inteligenciji i sposobnosti nametanja autoriteta bila glava porodice, čak i uz supruga Dana (John Goodman), koji je za njen lik govorio da "nosi hlače" u porodici.

Pored toga, Roseanne je bila atipična i po spremnosti da se govori o nekim temama koje su u drugim sitcomima bile tabu, prije svega o porodičnom nasilju. Zbog toga, kao i dominantnog ženskog lika, uživala je veliku popularnost među feministički raspoloženim dijelom javnosti.

Serija je uživala veliki uspjeh i visoku gledanost u svojih prvih šest sezona, ali je od sedme sezone počeo njen pad. Producenti su joj pokušali produžiti život tako što su u devetoj sezoni Connerove učinili dobitnicima lutrije i odmakli se od socijalnih tema. Međutim, gledatelji su seriji okrenuli leđa i učinili neumitnim njen kraj.

Glavni likovi i glumačka postava[uredi | uredi kod]

Main characters

  • Roseanne Harris Conner (Roseanne Barr) - domaćica i glava porodice;
  • Dan Conner (John Goodman) - Roseannin suprug i otac troje, odnosno četvero djece;
  • Rebecca 'Becky' Conner Healy(Lecy Goranson i, kasnije, Sarah Chalke) - najstarija kći Connerovih, buntovnica opsjednuta dječacima
  • Darlene Conner Healy (Sara Gilbert) - mlađa kći Connerovih, ispočetka zainteresirana za košarku i muške aktivnosti; karakterom najsličnija Roseanne
  • David Jacob 'D.J.' Conner (Sal Barone (pilot-epizoda) i Michael Fishman - mladi sin Connerovih, koji je tokom trajanja serije prošao pubertet i izrastao iz običnog djeteta u ekscentričnog adolescenta
  • Marjorie 'Jackie' Harris (Laurie Metcalf) - Roseannina sestra koja s zbog emocionalne nesigurnosti nikako ne može skrasiti u stalnoj vezi s muškarcem

Glumačka postava je morala proći kroz ozbiljnu promjenu u petoj sezoni kada je Lecy Goranson upisala Vassar College te zbog studija više nije imala vremena za snimanje. Producenti su taj problem privremeno riješili tako što su njen lik Becky udali i uredili da živi sa svojim momkom. Međutim, pred kraj šeste sezone je odlučeno da lik Becky privremeno glumi Sarah Chalke.

Goranson se, pak, na početku osme sezone vratila na snimanje, a zbrka s dvije glumice koje tumače isti lik je scenaristima pružila priliku za niz humorističkih i samoparodijskih referenci. Jedna od njih je i često spominjanje TV-serije Bewitched čijeg su glavnog junaka tumačila dva različita glumca.

Goranson je na kraju osme sezone napustila seriju, jer joj je istekao ugovor. Ostatak serije je njen lik ponovno glumila Chalke.

Roseanne na prostoru bivše Jugoslavije[uredi | uredi kod]

U Hrvatskoj je TV-seriju Roseanne u svom programu emitirala RTL Televizija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]