Promjena klime

Izvor: Wikipedia
Atmosferske nauke [kat.]
Meteorologija [kat.]
Vrijeme [kat.]
tropski cikloni [kat.]
Klimatologija [kat.]
Klima [kat.]
Promjena klime [kat.]
Varijacije CO2, temeperature i prašine u ledenoj jezgri Vostoka u posljednjih 450.000 godina

Promjena klime ili klimatska promjena je svaka dugotrajna i značajna promjena “prosječnog vremena” u određenoj regiji. Pod prosječnim vremenom se podrazumijevaju prosječne temperature, padavine i izmjena vjetrova. Promjena klime može sadržavati promjene u varijabilnosti prosječnog stanja atmosfere u trajanju čiji raspon može iznositi decenije, ali i milione godina. Uzrok tim promjenama mogu biti dinamični procesi na Zemlji, eksterni faktori kao što su varijacije u intenzitetu sunčevog svjetla i, u najnovije doba, ljudska aktivnost.

U posljednje vrijeme, pogotovo u kontekstu ekološke politike, izraz "promjena klime" se koristi za promjene u današnjoj klimi (v. globalno zatopljenje). Za informacije koje se tiču mjerenja temperatura kroz određene periode i poznate podatke v. rekordi temperatura.

U 2007. godini Evropska akademija nauka i umetnosti je izdala deklaraciju u kojoj se očituje navodom da je, “Po svemu sudeći najvjerojatnije ljudska aktivnost snosi odgovornost za klimatske promjene uključujući povišenu koncentraciju stakleničkih plinova u atmosferi. Takav razvoj može imati dramatične posljedice na budućnost čovječanstva."[1]

Reference[uredi - уреди]

Šablon:Globalno zatopljenje