Popis ličnosti proglašenih za Mesiju

Izvor: Wikipedia

Ovo je popis ličnosti za koje se govorilo da su mesija, bilo od strane njih samih, bilo od strane njihovih sljedbenika. Popis je podijeljen u kategorije, i naveden po redoslijedu datuma rođenja (kada je on poznat).

Jevrejske ličnosti proglašavane za Mesiju[uredi - уреди]

Jevrejski Mesija je pojam koji je prvotno označavao od Boga postavljenog kralja; David, Kir Veliki[1], i Aleksandar Veliki[2] su takvi primjeri. Kasnije, posebno nakon sloma Hasmonejskog Kraljevstva (37. pne.) i Jevrejsko-rimskih ratova (66-135. n.e.), mesija je postala ličnost koja će osloboditi Jevreje od ugnjetavanja i stvoriti novi svijet.

  • Simon od Pereje (cca. 4. pne.), bivši rob Heroda Velikog koji se pobunio i koga su ubili Rimljani.[3]
  • Atrong (cca. 3. pne.)[4], pastir koji je postao pobunjenički vođa.
  • Isus iz Nazareta (cca. 4. pne. — 30. n.e.?), lutajući prorok i učitelj koga su Rimljani pribili na križ; Jevreji uvjereni da je bio Mesija su postali prvi kršćani, također poznati kao jevrejski kršćani.
  • Menahem ben Judah (?), navodni sin Jude iz Galileje, sudjelovao u ustanku protiv Agripe II prije nego što ga je ubio suparnički voda zelota .
  • Vespazijan, cca. 70, prema Flaviju Josipu[5]
  • Simon bar Kohba (?- cca. 135), osnovao kratkotrajnu jevrejsku državu prije nego što je poražen u drugom jevrejsko-rimskom ratu.
  • Mojsije sa Krete (?), koji je oko 440-470 nagovorio kretske Jevreje da pokušaju hodati preko mora kako bi se vratili u Izrael; nestao je nakon te katastrofe.
  • Ishak ben Ya'kub Obadiah Abu 'Isa al-Isfahani (684-705), koji je vodio ustanak u Perziji protiv omejinskog kalifa 'Abd al-Malik ibn Marwana.
  • Serena (?), koja je oko 720. tvrdila da je Mesija i tražila izbacivanje muslimana i ublažavanje rabinskih zakona prije nego što je uhapšena; nakon toga se pokajala.
  • David Alroj (?), rođen u Kurdistanu, oko 1160. agitirao protiv kalifa prije nego što je ubijen.
  • Moses Botarel iz Cisnerosa (?), aktivan oko 1413; tvrdio da je čarobnjak koji je u stanju kombinirati Božja imena.
  • Asher Lemmlein (?), Nijemac kraj Venecije koji je sebe godine 1502. proglasio pretečom Mesije.
  • David Reubeni (1490-1541?) i Solomon Molcho (1500–1532), pustolovi koji su putovali kroz Portugal, Italiju i Tursku; Molcho je na kraju spaljen na lomači od strane pape.
  • Nepoznati češki Židov u Pragu 1650-ih.[6]
  • Sabbatai Zevi (1626–1676), otomanski Jevrej koji je tvrdio da je Mesija, ali se potom preobratio na islam; dan-danas ima sljedbenike među Donmeima.
    • Barukhia Russo (Osman Baba), nasljednik Sabbataia Zevija.
    • Jacob Querido (?-1690), tvrdio da je nova inkarnacija Sabbataija; kasnije se preobratio na islam i vodio Donmee.
    • Miguel Cardoso (1630–1706), još jedan nasljednik Sabbataija koji je tvrdio da je "Messiah ben Ephraim."
    • Mordecai Mokia (1650–1729), "Osporavatelj," još jedna ličnost koja se proglasila Mesijom nakon Sabbataijeve smrti.
    • Löbele Prossnitz (?-1750), varalica koji je imao sljedbenike među nekadašnjim sljedbenicima Sabbataija, a sebe zvao "Messiah ben Joseph."
  • Jacob Joseph Frank (1726–1791), koji je tvrdio da je reinkarnacija kralja Davida i propovijedao sintezu judaizma i kršćanstva.
  • Menachem Mendel Schneerson (1902–1994), sedmi čabadski rabin koji je pokušao "pripremiti put" za Mesiju. Neki sljedbenici vjeruju da je bio Mesija, ali je to vjerovanje sve manje.[7]

Kršćanske ličnosti proglašavane za Mesiju[uredi - уреди]

V. također: Drugi dolazak i Popis ličnosti koje su tvrdile da su Isus
  • Simon Magus i Dositej Samaratinac[8], sredina 1. vijeka
  • Montan, koji je obećani paraklet, sredina 2. vijeka
  • Adalbert, biskup koji je tvrdio da ima natprirodne moći 744. Papa ga je ekskomunicirao.
  • Tanchelm iz Antwerpena (cca. 1110), koji se nasilno opirao sakramentu i euharistijskim obredima.
  • Ann Lee (1736–1784), centralna ličnost šejkerskog pokreta koja je tvrdila da "utjelovljuje svu savršenost Boga" u ženskom obliku.
  • Bernhard Müller (c. 1799–1834) tvrdio je da je Lav Jude i prorok u posjedu Kamena mudrosti.
  • John Nichols Thom (1799–1838), kornvolski pobunjenik protiv proteza.
  • Arnold Potter (1804–1872), šizmatički vođa Svetaca posljednjih dana; sebe je nazivao "Potter Krist"
  • Hong Xiuquan iz Kine (1812–1864), za sebe tvrdio da je mlađi brat Isusa Krista.
  • Bahá'u'lláh (1817–1892), rođen kao šijit, u kasnijem životu prihvatio babizam, tvrdio da predstavlja Obećanog od strane svih religije te osnovao bahaizam.
  • William W. Davies (1833–1906), šizmatički vođa Svetaca posljednjih dana; tvrdio da je njegov mladi sin Arthur (r. 1868) reinkarnirani Isus Krist
  • Father Divine / George Baker (cca. 1880 – 10. septembar 1965), afroamerički duhovni vođa koji je od 1907. do smrti tvrdio da je Bog.
  • Georges-Emest Roux (1903–1981), "Krist iz Montfaveta," osnivač Univerzalne kršćanske crkve.
  • Sun Myung Moon (r. 1920), osnivač Crkve ujedinjenja. Tvrdi da predstavlja Drugi dolazak Krista.[9][10]
  • Yahweh ben Yahweh (1935–2007), rođen Hulon Mitchell, Jr., američki crni nacionalist i separatist koji je stvorio Naciju Jahvea i navodno organizirao ubistva desetka osoba.
  • Iesu Matayoshi (r. 1944), godine 1997. osnovao Stranku svjetske ekonomske zajednice temeljene na njegovom uvjerenju da je Bog i Krist.
  • Jung Myung Seok (r. 1945), tvrdi da je Drugi dolazak Krista, osnivač Crkve providnosti, osuđeni silovatelj.
  • Jose Luis de Jesus Miranda (r. 1946), portorikanski propovjednik koji je tvrdio da je "čovjek Isus Krist", odnosno da je u njemu isti duh koji je bio u Isusu. Osnivač organizacije "Growing in Grace.
  • Inri Cristo (r. 1948) iz Indaiala u Brazilu, tvrdi da je drugi Isus.[11]
  • Apollo Quiboloy (r. 1950), koji tvrdi da je Isus Krist "svemoćni Otac," da je Quiboloy "njegov imenovani Sin," i da je spasenje sada konačno. *David Icke (r. 1952) iz Velike Britanije, sebe je opisao kao "sina Božjeg", i "kanal za Kristov duh".
  • David Koresh (Vernon Wayne Howell) (1959–1993), vođa Ogranka Davidijanaca.
  • Maria Devi Christos (r. 1960), osnivač Velikog bijelog bratstva.
  • Sergej Torop (r. 1961), koji je sebe počeo zvati "Visarion", osnivač Crkve Posljednjeg zavjeta i duhovne zajednice Ekopolis Tiberkul u južnom Sibiru.
  • Wayne Bent (r. 1941), trakođer poznat ikao Michael Travesser iz Crkve Gospodina naše pravednosti, također poznate kao Kult Strong Cityja, osuđen 15. decembra 2008. za seksualni kontakt s maloljetnikom i za dva slučaja potpomaganja delinkventnosti maloljetnika.[12]
  • David Shayler (r. 1965), bivši agent MI5 i "zviždač" koji je sebe 7. jula 2007. proglasio Mesijom[13]
  • Laszlo Toth, tvrdio da je Isus Krist dok je s geološkim čekićem razbijao Michelangelovu Pietu.
  • Charles Manson, vođa "Mansonove porodice" koji je svojim sljedbenicima naređivao da ubijaju kao dio pripreme za kraj svijeta. Također je za sebe tvrdio da je Satana.

Muslimanske ličnosti proglašavane za Mesiju[uredi - уреди]

Islamska tradicija sadrži proročanstvo o Mahdiju, koji će doći zajedno sa Isom (Isus).

  • Muhammad Jaunpuri (1443–1505), koji je putovao Sjeveroistočnom Indijom; uticao je na Mahdavije i Zikrije.
  • Báb (1819–1850), koji se proglasio obećanim Mahdijem u Shirazu godine 1844. (vezano uz bahaistiočke tvrdnje.)
  • Muhamed Ahmed ("Ludi Mahdi") (1844–1885), koji se proglasio Mahdijem godine 1881. i porazio otomanske egipatske vlasti te stvorio kratkotrajnu državu u Sudanu.
  • Mirza Ghulam Ahmad (1835–1908) iz Qadiana, 'obećani Mesija' koji je tvrdio da se vratio Isus i 'Mahdi', osnivač vjerskog pokreta ahmedija. Propovijedao je da je Isus Krist preživio razapinjanje i umro prirodnom smrću. Jedina ličnost u islamskoj historiji koja je istovremeno tvrdila da je Isus i Mahdi.
  • Sayyid Mohammed Abdullah Hassan (1864–1920) iza Somalilanda, sudjelovao u vojnim sukobima od 1900. do 1920.
  • Rashad Khalifa (1935–1990), egipatsko-američki biokemičar koji je tvrdio da je otkrio matematičku šifru u tekstu Kur'ana temeljenu na broju 19; kasnije tvrdio da je "glasnik Zavjeta" i osnovao pokret "Međunarodnih pokorenika" prije nego što je ubijen.
  • Juhayman al-Otaibi (1936–1980), koji je zauzeo Veliku džamiju u Meki u novembru 1979. te svog zeta proglasio Mahdijem.

Ostale ličnosti proglašavane za mesiju[uredi - уреди]

Ovaj popis sadrži ličnosti koje su proglašavane, bilo same, bilo od strane sljedbenika, za neku vrstu mesije, a koje nije jednostavno kategorizirati unutar judaizma, kršćanstva i islama.

Literatura[uredi - уреди]

Reference[uredi - уреди]

  1. Jewish Encyclopedia: Messiah: "In Isa. xlv. 1 Cyrus is called "God's anointed one," ...:
  2. Jewish Encyclopedia: Messiah: Alexander as Messiah
  3. JA 17.10.6
  4. (JA 17.10.7)
  5. "What more than all else incited them [the Jews] to the [1st Roman] war was an ambiguous oracle ... found in their sacred scriptures, to the effect that at that time one from their country would become ruler of the world. This they understood to mean someone of their own race, and many of their wise men went astray in their interpretation of it. The oracle, however, in reality signified the sovereignty of Vespasian who was proclaimed Emperor on Jewish soil" — Josephus' Jewish War 6.312-13 in Crossan's Who Killed Jesus?, page 44, ISBN 0-06-061479-X
  6. Stranica Jevrejskog muzeja Praga about Solomon Molcho spominje nepoznatog češkog Jevreja.
  7. The Rebbe's Army, Chapter 14, ISBN 9780805211382
  8. Catholic Encyclopedia: Dositheans: "Origen navodi da je "Dositej Samaritanac, nakon Isusovog vremena, nastojao Samaritance uvjeriti da je Mesija koja je predvidio Mojsije" (Contra Celsum, VI, ii); i navodi ga zajedno sa Ivanom Krstilejm, Teudom i Judom iz Galileje kao ličnosti za koje su Jevreji proglešno mislili da su Krist (Hom. xxv in Lucam; Contra Celsum, I, lvii)."
  9. "The Rev. Moon Honored at Hill Reception", The Washington Post, 23. 06. 2004., pristupljeno 08. 05. 2010..
  10. Rev. Dr. Sun Myung Moon - The Messiah and True Parents
  11. Summary of INRI CRISTO’s life
  12. "Sect Leader Who Allegedly Sought Virgins Found Guilty on Sex Charge", Fox News, 15 December 2008, pristupljeno 2 March 2010.
  13. "The MI5 Messiah: Why David Shayler believes he's the son of God | Mail Online". Dailymail.co.uk. 16. 08. 2007.. http://www.dailymail.co.uk/news/article-475616/The-MI5-Messiah-Why-David-Shayler-believes-hes-son-God.html. pristupljeno 22. 07. 2009.. 
  14. Judith Coney, Sahaja Yoga: Socializing Processes in a South Asian New Religious Movement (1999) p27 "She began her mission of salvation in earnest, establishing a reputation as a faith healer ... Then, on December 2nd 1979, in London, she unequivocally declared her divinity to her followers: '[Today] is the day I declare that I am the One who has to save the humanity. I declare, I am the one who is Adi Shakti, who is the Mother of all the mothers, who is the Primordial Mother, the Shakti, the purest desire of God, who has incarnated on this Earth to give meaning to itself...' Since then, she is most often understood by her followers to be the Devi, the Goddess of Indian mythology, returned to save the world."
  15. ::Sahaja Yoga-Tamil:: Adi Sakthi By Thirumoolar

Vidi također[uredi - уреди]