Popis danskih monarha

Izvor: Wikipedia

Ovo je spisak danskih vladara i osoba u nasljednom nizu za nasljeđivanje danske krune.

Monarsi[uredi - уреди]

Danski vladari
Ime Vladao-la Bilješke
Göttrik 804810
Haarik I 813814
Dinastija Hartaknut
Gorm Stari 935-950
Harald I 950986 Ujedinio Dansku, pokrstio se oko 960.
Sven I Rašljobradi 9861014 1013. Osvojio velika područja Engleske. Postao kralj Engleske.
Harald II 10141018
Knut Veliki 10191035 Kralj Danske, Engleske i Norveške
Hartaknut 10351042 Kralj Danske i Engleske
Magnus 10421047
Dinastija Estridson
Sven II 10471074
Harald III 1074-1080
Knut IV 1980-1086
Olaf I 1086-1095
Erik I 1095-1103
Nikola 1104-1134
Erik II 1134-1137
Erik III 1137-1146
Sven III 1146 i 1157 Vladao istovremeno kada i Knut V i Valdemar I Veliki
Knut V 1146 i 1157 Vladao istovremeno kada i Sven III i Valdemar I Veliki
Valdemar I 1146-1182 Vladao istovremeno kada i Knut V i Sven III. Od 1157. do 1182. nastavio vladati sam.
Knut VI 1182-1202
Valdemar II 1202-1241
Erik IV 1241-1250
Abel 1250-1252
Kristofor I 1252-1259
Erik V 1259-1286
Erik VI 1286-1319
Kristofor II 1320-1326
Valdemar III 1326-1330
Kristofor II 1330-1332 Ponovno na vlasti
Interregnum 1332-1340
Valdemar IV 1340-1375
Olaf II 1376-1387
Margareta I 1387-1412
Erik VII 1412-1439
Kristofor III 1440-1448
Dinastija Oldenburg
Kristijan I 1448-1481
Ivan 1481-1513
Kristijan II 1513-1523
Fridrik I 1523-1533
Interregnum 1533-1534
Kristijan III 1534-1559
Fridrik II 1559-1588
Kristijan IV 1588-1648
Fridrik III 1648-1670
Kristijan V 1670-1699
Fridrik IV 1699-1730
Kristijan VI 1730-1746
Fridrik V 1746-1766
Kristijan VII 1766-1808
Fridrik VI 1808-1839
Kristijan VIII 1839-1848
Fridrik VII 1848-1863
Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Kristijan IX 1863-1906
Fridrik VIII 1906-1912
Kristijan X 1912-1947
Fridrik IX 1947-1972
Margareta II 1972-

Nasljedni niz[uredi - уреди]

Danska od 2009. godine koristi apsolutnu primogenituru, što znači da sinovi više nemaju prednost nad kćerkama. Nasljeđuje najstarije dijete bez obzira na spol. Prijestolonasljednik je Frederik, krunski princ od Danske, stariji od dva sina kraljice Margarete II.

  1. Njegova kraljevska visost, Frederik, krunski princ od Danske - stariji sin kraljice
  2. Njegova kraljevska visost, princ Christian od Danske - stariji sin prijestolonasljednika
  3. Njena kraljevska visost, princeza Isabella od Danske - starija kćerka prijestolonasljednika
  4. Njegova kraljevska visost, princ Vincent od Danske - mlađi sin prijestolonasljednika
  5. Njena kraljevska visost, princeza Josephine od Danske - mlađa kćerka prijestolonasljednika
  6. Njegova kraljevska visost, princ Joachim od Danske - mlađe dijete kraljice
  7. Njegova visost, princ Nikolai od Danske - najstarije dijete princa Joachima
  8. Njegova visost, princ Felix od Danske - srednje dijete princ Joachima
  9. Njegova visost, princ Henrik od Danske - najmlađe dijete princa Joachima
  10. Njena kraljevska visost, princeza Benedikte od Danske - sestra kraljice
  11. Njena visost, princeza Elisabeth od Danske - rodica kraljice u prvom koljenu

Djeca princeze Benedikte nisu u nasljednom nizu jer nisu bila odgajana na danskom tlu.