Muzej lijepih umjetnosti (Boston)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fasada muzeja na Huntington aveniji u augistu 2006
Cyrus Dallinov kip "Poziv velikom duhu" stoji ispred glavnog ulaza u Muzej

Muzej lijepih umjetnosti (engleski: Museum of Fine Arts) u Bostonu u američkoj federalnoj državi Massachusetts, je jedan od najvećih muzeja u SAD. Muzej je osnovan godine 1870. i otvoren 1876, s time da je veliki dio njegove zbirke bio uzeti iz Umjetničke galerije Boston Athenaeum. Na današnju lokaciju u Huntington Avenue se premjestio godine 1909. Pristup muzeju se najčešće naplaćuje, osim srijedom kada je besplatan iza 16 sati. Od decembra 2005. godine Muzej je srijedom otvoren do 21:45.

Današnja zgrada Muzeja se počela graditi godine 1907, kada su upravnici muzejske zaklade unajmili arhitekta Guya Lowella kako bi napravio projekt muzeja koji bi se gradio u etapama, ovisno o fondovima za svaku etapu. Prvi dio Lowellovog neo-klasicističkog projekta je dovršen godine1909, te je sadržavao 150 m dugu fasadu rezanog granita duž Huntington Avenue, veliki kružni ulaz i pristupne galerije za izložbu. Supruga Roberta Dawsona Evansa je potom financirala izgradnju slijedeće etape velikog projekta za muzeja. Ovo krilo duž Fenwaya, koje se otvorilo godine 1915, sadrži galerije slika. Od 1916. do 1925. John Singer Sargent stvorio je umjetničke ukrase za kružni ulaz i pristupne kolonade. Brojni dodaci su proširili zgradu kroz godine uključujući Krilo dekorativnih umjetnosti iz godine 1968. Vrtni dvor i terasu Norman Jean Calderwood godine 1997. U ovom krilu se sada nalazi bar, restoran, i trgovinima suvenirima kao i izložbeni prostor.

Nedavno je Muzej krenuo u opsežni projekt renoviranja. To uključuje izgradnju novog krila za Umjetnost Amerika, redizajnirane i proširene prostorije za obrazovanje, te opsežna renoviranja evropskih galerija, službi za posjetitelje i konzervatorskih resursa. Novo krilo projektira londonska arhitektonska firma Foster and Partners a početak radova je zakazan za 2005. ili ranu 2006. Tokom procesa, današnji vrtni dvor će se pretvoriti u klima-uređajima nadziranu rostor pod staklom. Arhitekti pejzaža Gustafson Guthrie Nichol projektiraju nove ulaze , vrtove, pristupne staze i unutrašnja dvorišta.

Zbirke i izložbe[uredi | uredi kod]

Paul Gauguinov Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?
(D'où venons-nous? Que sommes-nous? Où allons-nous?)
(1897).
King Mikerin (Menkaura) i njegova kraljicaright

Neki od najvažnijih eksponata MFA-ove zbirke uključuju:

Muzej također sadrži jedan od najvećih on-line umjetničkih kataloga na svijetu na http://www.mfa.org, s informacijama od preko 327.000 predmeta iz svoje zbirke koji su dostupni on-line, zajedno s fotografijom. Godine 2006, Muzej gradi novo krilo i mnoge zbirke su trenutno u skladištu.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]