Sarkofag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Etrušćanski sarkofag

Sarkofag je kamena grobnica ili lijes za sahranjivanje kovčega ili tela umrlog. Reč σαρκοφαγος (starogrčki sarx = meso; phagos = jesti) znači "jedač mesa". Herodot je pogrešno verovao, da su sarkofazi isklesani od posebne vrste kamena, koja može da pojede meso leša unutar sarkofaga.

Sarkofag može biti od kamena, metala, pečene gline ili drva, redovito oslikan ili ukrašen reljefima u koji su se u antici pokapali mrtvaci. Poklopac mu je ili ravan, ili u obliku krova na dvije vode s »rogovima« na uglovima. Stranice su mu gotovo redovito bogato ukrašene figuralnim prikazima portreta pokojnika i scena iz njegova života, ili pak mitološkim scenama. Od antike upotrebu sarkofaga preuzelo je i kršćanstvo, ali mu mijenja ikonografski sadržaj reljefne dekoracije. Isprva središnje mjesto zauzima križ, a kasnije biblijske scene koje simboliziraju ili neposredno govore o uskrsnuću i zagrobnom životu.

Reč 'sarkofag' se u skorije vreme koristi kao naziv za veliku betonsku strukturu, koja je nakon Černobilske nesreće podignuta oko ostataka Nuklearne elektrane u Černobilu kako bi se izolovala od okoline.