M-95 Degman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
M-95 Degman

M-95 MBT "Degman"

Namjena Glavni borbeni tenk (MBT)
Zemlja porijekla  Hrvatska
Historija proizvodnje
Početak razvoja 1991.
Proizvođač Đuro Đaković d.d.
Proizvodnja samo prototip
Broj primjeraka 2
Svojstva
Dužina 10,14 m (top naprijed)
Širina 3,59 m
Visina 2,19 m
Težina 44,5 tona
Posada 3 (zapovjednik, ciljač i vozač)
Oklop i naoružanje
Oklop višeslojni kompozitni + reaktivni
Osnovno naoružanje 125 mm glatkocijevni top
Sekundarno naoružanje 1x 7,62 mm suspregnuta strojnica,
1x 12,7 mm NSV protuzrakoplovna strojnica
Pokretljivost
Pogon 12-cil. diesel model V-2

1000 KS (735 kW)

Ovjes neovisan, s torzijskim vratilima i 6 hidrauličkih amortizera, 6 osnih kotača te 3 kotača nosača gusjenice sa svake strane
Brzina 70 km/h
Snaga/težina 22,47 KS/tona
Doseg 700 km
Šema tenka

M-95 Degman ili M-95 MBT je nastao od licence za proizvodnju ruskog tenka T-72 koji se u Hrvatskoj proizvodio pod nazivom M-84A u tvornici „Đuro Đaković specijalna vozila d.d.“. Kasnije je napravljen tenk s nekim modifikacijama i nazvan je M-84A4. Jugoslavija je 1980-ih počela sa razvojem novog tenka nazvanog M-91 Vihor. Prije nego što je završen razvoj Vihora, Jugoslavija se raspala, a neki dijelovi tog tenka su završili u Hrvatskoj. Kasnije Hrvatska u tvornici „Đuro Đaković specijalna vozila d.d.“ dovršava M-91 Vihora (po nekim izvorima su dovršena dva prototipa). Kombinacijom najboljih tehničkih rješenja sa M-84A4 i M-91 Vihora je napravljen suvremeni hrvatski tenk Degman.

Degman je težak 44 tone (2 tone teži od M-84A4) i ima novi softicirani sustav koji mu pomaže da brže pronalazi i uništava više ciljeva istovremeno.

Degman predstavlja borbeni tenk koji je uspješno izveden spoj dobrih karakteristika tenka M-84 i suvremenih rješenja. Zadržana su osnovna dobra svojstva tenka M-84: niska silueta, mala masa, velika specifične snaga i snažno naoružanje. Ugradnjom poboljšanog sustava upravljanja paljbom (SUP), termovizijske sprave, laserskog detektora, poboljšanog sustava pokretanja kupole, ugradnjom eksplozivno reaktivnog oklopa dobiva se suvremeni tenk iznimnih svojstava. Degman još nije u serijskoj proizvodnji iako je za njega zainteresiran Kuvajt. Hrvatska vojska ima jedina dva prototipa Degmana.

Oklopna zaštita[uredi | uredi kod]

Na području oklopne zaštite dodana je nova višeslojna kupola s ERA eksplozivno reaktivnim oklopom, sustavom upozorenja na laserske zrake kontrasprava i vođenih protutenkovskih projektila, automatsko izbacivanje dimnih zavjesa, zaštita posade od krhotina i mina. Eksplozivno-reaktivn oklop stavljen je na kupolu i tijelo sprijeda i na bočnim stranama. Ima po 6 bacača dimnih kutija sa svake strane kupole, što dodatno povećava vjerojatnost preživljavanja na bojištu.

Sustav paljbe[uredi | uredi kod]

Degman ima elektronički pokretanu kupolu i top, sustav upravljanja paljbom Omega 2, termovizijska kamera za dnevno-noćne i otežane uvjete, sposobnost lociranja i uništavanja više ciljeva odjednom itd. Može se birati između topa promjera 120 mm ili 125 mm s automatskim punjenjem i može koristiti od 3 do 6 vrsta streljiva. Dodatno je naoružan strojnicama kalibra 7,62 mm i 12,7 mm.

Sustav upravljanja paljbom (SUP) Omega 2 je proizvod slovenske tvrtke Fotona. SUP ima dnevni i noćni kanal, brzinu stabilizacije topa u dvije ravnine za manje od 1 tisućinke sekunde, a kupola je hidraulički pokretana. Punjenje topa je automatsko, čime se smanjio broj članova posade na 3. Borbeni komplet za glavni top iznosi 42 granate, od kojih su 22 smještene u automatski punjač. Brzina paljbe je do 8 granata u minuti.

Sekundarno naoružanje čine dvije strojnice: jedna suspregnuta 7,62 mm (2000 metaka u kompletu) i jedna protuzrakoplovna 12,7 mm strojnica koja je postavljena na krov kupole i namijenjena je zapovjedniku (360 metaka u kompletu).

Pokretljivost[uredi | uredi kod]

Degman za kretanje koristi dizel motor s 1200 ks što mu daje dobar omjer mase i snage (27 ks/t) i maksimalnu brzinu od 70 km/h. Ubrzava do 35 km/h za 8,5 sekundi a uz spremnik goriva od 1450 litara domet mu je 700 km. Može bez problema prijeći preko okomitu zapreku visine do 0,85 metara, preko rova širine 2,8 m i savladati vodenu prepreku dubine do 1,8 m bez ikakve pripreme. Ako se doda disalica, može savladati prepreku dubine do 5 metara.

Veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]