Lesben- und Schwulenverband in Deutschland

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lesben- und Schwulenverband in Deutschland - LSVD
Datum osnivanja18. februar, 1990 kao Schwulenverband in der DDR (SVD)
Tipnacionalna LGBT organizacija
SedišteBerlin
Organci70 lokalnih organizacija
Članstvooko 3300 (2008.)
Zvanični jezikNemački jezik
Područje
bavljenja
LGBT ljuska prava, samoosnaživanje gejeva i lezbejki
Članstvo u
asocijacijama
ILGA, EKOSOC
Websitehttp://www.lsvd.de/

Lesben- und Schwulenverband in Deutschland e.V.LSVD (Lezbejsko i gej udruženje u Nemačkoj) sa oko 3300 članova i članica u 70 lokalnih predstavništava širom Nemačke jeste najveća LGBT organizacija u Nemačkoj. Pored toga, LSVD ima konsultantski status u EKOSOC-u, pri Ujedinjenim nacijama.

Istorija[uredi | uredi kod]

Organizacija je osnovao Eduard Stapel, 18. februara, 1990. godine u Istočnoj Nemačkoj, u Leipzigu, pod nazivom Schwulenverband in der DDR (SVD). Organizacija se smatrala delom pokreta za ljudska prava u DDR-u. Sa ambicijama da postane nacionalna organizacija, SVD je promenio ime u Scwulenverband in Deutaschalnd na prvoj generalnoj skupštini, u Magdeburgu, 23. juna, 1990. godine.

Organizacija je želela da regrutuje Volkera Becka, Güntera Dworeka i Manfreda Brunsa, aktiviste iz Zapadne Nemačke, koji su pre toga bili aktivni u organizaciji Bundesverband Homosexualität (BVH). Magnus Bruns, Frank Hoyer i Michael Schneidewind bili su prvi zapadno-nemački predstavnici u organizaciji. Ponuda o stvaranju opšte-nemačke organizacije bila je interesantna nekim članovima BVH-a, pošto u svojoj organizaciji nisu mogli da nađu zajednički stav po pitanju istopolnih brakova.

Zajedno sa organizacijom Aktion Standesamt, SVD je predstavio kampanju za otvaranje prava na brak za gejeve i lezbejke u medijima 19. avgusta, 1992, čime se udaljio od BVH-a, koji je zagovarao drugačiju politiku. BVH je konačno rasformiran 1997. godine.

Decembra 1998. pokrenuta je inicijativa od strane više lezbejki, među kojima su bile i Halina Bndkowski i Ida Schillen kojom je upućen "poziv svim lezbejkama, koje žele efikasnu politiku za naša prava na federalnom nivou". Potpisnice inicijative su zahtevale promenu imena u Lesben – und Schwulenverband.

Marta, 1999. godine, na 11. generalnoj skupštini u Kölnu velikom većinom glasova doneta je odluka da se SVD preimenuje u Lesben- und Schwulenverband in Deutschland (LSVD). Time je organizacija postala konkurencija lezbejskoj organizaciji Lesbenring, koja je smatrala da je zahtev za proširenjem bračnih prava na gej i lezbejske parove nespojiv sa feminističkim shvatanjima. Danas obe organizacije imaju približno podjednako više lezbejskih članica. Program i statutu LSVD-a su dopunjeni ključnim programskim terminima: emancipacija, participacija i integracija.

LSVD je bila ključni glas u Bundestagu kao i pregovarač sa Saveznim ustavnim sudom. Uz podršku velikog broja eminentnih osoba i podrške javnosti, načinjen je prvi korak u donošenju zakona o registrovanom partnerstvu.

Kampanju Aktion EinszuEins, koja za cilj ima izjednačavanje prava garantovana brakom i partnerstvom LSVD je pokrenula 28. februara, 2005. Kampanja takođe uključuje i obaveštavanje o trenutno važećim nejednakostima.

LSVD je podržala LGBT pokret u Poljska koji se suočavao sa velikom otporom vlade, kao i nasiljem od strane stanovništva.

Od 11. decembra, 2006, LSVD je, kao nevladina organizacija, konsultantska članica pri Ujedinjenim nacijama [1].

LSVD transparent ispred Spomenika homoseksualnim žrtvama nacizma sa natpisom: Poštovanje uvek – mržnja nikad!

LSVD je inicirao podizanje spomenika homoseksualnim žrtvama nacionalsocijalizma, koji je otkriven 27. maja, 2008. godine u Berlinu.

Članstvo[uredi | uredi kod]

LSVD je članica Internacionalne lezbejske i gej asocijacije (ILGA). Takođe, članica je nemačke asocijacije za ljudska prava, Forum Menschenrechte i Der Paritätische Wohlfahrtsverband-a.

Poznati članovi i članice[uredi | uredi kod]

Među poznatim članovima nalaze se aktivisti i aktivistkinje, kao što su: Manfred Bruns, Volker Beck, Eduard Stapel, Günter Dworek, Hans-Peter Hoogen i Halina Bendkowski. Članovi i članice organizacije su i brojne poznate ličnosti, poput: crtača stripova Ralf Königa, glumice Helle von Sinnen, reditelja Rosa von Praunheima i drugih.

Hirschfeld-Eddy-Stiftung[uredi | uredi kod]

Juna, 2007. godine osnovana je fondacija "Hirschfeld-Eddy-Stiftung – Stiftung für die Menschenrechte von Lesben, Schwulen, Bisexuellen und Transgender" ( Hirschfeld-Eddy-Stiftung – fondacija za ljudska prava lezbejski, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba.) Cilj fondacije je očuvanje prava LGBT osoba, podrška međunarodnom radu na polju ljudskih prava, kao i rušenje predrasuda o LGBT osobama.

Fondacija je dobila ime po pioniru LGBT aktivizma, Magnusu Hirschfledu (1868-1935) i aktivistkinji FannyAnn Eddy (1974-2004) iz Sijera Leone, koja je bila aktivna u raznim afričkim zemljama. Izborom kombinacije imena nemačkog aktiviste s kraja 19. i početka 20. veka i afričke savremene aktivistkinje nameravalo se da se ukaže na to da su ciljevi organizacije univerzalni.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]