Lancashire

Izvor: Wikipedia

Lancashire (play /ˈlæŋkəʃər/ ili, rjeđe, /ˈlæŋkəʃɪər/) je nemetropolitanska grofovija historijskog porijekla na sjeverozapadu Engleske. Ime je dobila pod gradu Lancaster i ponekad se zove Grofovija Lancaster (engleski: County of Lancaster.[1] Iako se Lancaster još uvijek smatra sjedištem grofovije, Savjet Grofovije Lancashire je smješten u Prestonu. Za Lancashire se također ponekad koristi skraćenica Lancs, a što je originalno koristila Kraljevska pošta. Grofovija ima oko 1,449.300 stanovnika.

Historija Lancashirea je otpočela sa osnivanjem grofovije u 12. vijeku. U Domesday Booku 1086. godine dio njene teritorije se navodio pod Yorkshire. Zemlja Inter Ripam et Mersam, "između Ribblea i Merseya", je navođena pod Cheshire. Jednom kada su uspostavljene početne granice, graničila se sa Cumberlandom, Westmorlandom, Yorkshireom i Cheshireom.

Lancashire se za vrijeme industrijske revolucije nametnuo kao važna komercijalna i industrijska oblast. U njoj je bilo nekoliko stotina industrijskih naselja i rudnika ugljena. Vjeruje se da je do 1830-ih 85% sveg pamuka u svijetu prerađivano u Lancashireu.[2] Preston, Accrington, Blackburn, Bolton, Rochdale, Oldham, Chorley, Darwen, Nelson, Colne, Burnley i Wigan su bili glavni prerađivači pamuka u to vrijeme. Blackpool je, pak, preko blagdana postao glavno odmaralište za stanovnike Lancashirea.

Godine 1974. je grofovija značajno reformirana,[3] kada su iz nje izdvojeni Liverpool i Manchester te postali metropolitanske grofovije Merseyside i Širi Manchester.[4] U isto vrijeme je izolirani sjeverni dio Lancashirea u Lake Districtu, uključujući poluotok Furness i Cartmel, postao dio Kambrije. Danas se grofovija graniči sa Kambrijom, Širim Manchesterom, Merseysideom te Sjevernim i Zapadnim Yorkshireom. Vojvodstvo Lancaster predstavlja Krunu preko entiteta Palatinska grofovija Lancaster, koja uključuje Lancashire, Širi Manchester i Merseyside.

Vanjske veze[uredi - уреди]

Koordinate: 53°48′N 2°36′W / 53.8, -2.6


Greška citiranja <ref> tags exist, but no <references/> tag was found; $2