Kvint Smirnjanin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Posthomerica, 1541

Kvint Smirnjanin (grč. Κόϊντος Σμυρναῖος, lat. Quintus Smyrnaeus, druga polovina 4. veka) bio je grčki pesnik, koji je napisao jedan heksametarski spev u 14 knjiga, u kome je obradio događaje kod Troje od Hektorove sahrane do odlaska Grka nakon osvajanja grada. Kako ep opisuje događaje nakon onih opisanih u Ilijadi, to se on zove Posle Homera (Τὰ μεθ᾽ Ὅμηρον ili Posthomerica).

Prve četiri knjige, koje obrađuju iste događaje kao i ep Memnonov dolazak Arktina iz Mileta, opisuju podvige i smrt Amazonke Pentesileje, Memnona, sina Eje, boginje zore, koje je oboje ubio Ahilej, te smrt samoga Ahileja i posmrtne svečanosti u njegovu čast.

Knjige 5–12, koje obrađuju isti period kao i Mala Ilijada, obrađuju nadmetanja Ajanta i Odiseja za Ahilejevo oružje, Ajantovo samoubistvo, podvige Neoptolema, Euripila i Dejfoba, smrt Parisovu i Enoninu te izgradnju trojanskog konja.

Preostale knjige, koje obrađuju isti period kao i Arktinovo Razorenje Ilija, opisuju zauzimanje Troje uz pomoć drvenog konja, žrtvovanje Poliksene na Ahilejevom grobu, odlazak Grka i oluju koja ih je pogodila i zbog koje su se svi raštrkali u različitim pravcima.

Kvint je tvrdio da su ga za pisanje epa inspirisale Muze kada je, kao još golobradi mladić, čuvao ovce blizu Artemidinog grama. Njegov je stil monoton, leksika i metrika su tradicionalne, ali upravo njegova neoriginalnost čini ovo delo značajnim za upoznavanje sa sadržajem danas izgubljenih cikličnih epova (Etiopida, Mala Ilijada, Razorenje Ilija), iz kojih su Grci klasičnog doba saznavali o poslednjim danima Troje.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]