Ahilej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ahil, Ahilej ili Ahiles (antgrč. Ἀχιλλεύς, Akhilleús) junak je iz grčke mitologije.

Rođenje i djetinjstvo[uredi | uredi kod]

Ahilej je sin kralja Peleja, vladara Mirmidonaca u Pitiji, jugoistočnoj Tesaliji i morske nimfe Tetide. Tetida je uvijek pazila svog sina. Ali bila je tužna jer je znala da će joj sin umrijeti. Zato je smislila plan - Ahileja je dok je još bio beba, stavila u rijeku Stiks. No, zaboravila je smočiti petu za koju ga je držala dok ga je uranjala, tako da je to mjesto ostalo jedina ranjiva točka na njegovu tijelu. Također, možda je namazala Ahileja ambrozijom i dala vatri da oprži njegove smrtne dijelove. Ovaj mit spominje Homer u Ilijadi. Ahilejaa i Patrokla je odgojio Kentaur Hiron na planini Pelion. Vrač Kalhant prorekao je da mu je suđeno da umre u Troji, pa ga je Tetida odvela na Skiru, kralju Likomedu.

Ahilejev bijes[uredi | uredi kod]

Dio invokacije Homerove Ilijade:

μῆνιν ἄειδε θεὰ Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος
οὐλομένην, ἣ μυρί' Ἀχαιοῖς ἄλγε' ἔθηκεν

Srdžbu mi, božico, pjevaj Ahileja, Peleju sina
Pogubnu, kojano zada Ahejcima tisuću jada

Francois Leon Benouville: Ahilejeva srdžba, slika iz 19. stoljeća

Agamemnon je uzeo Ahilejevu robinju Briseidu koja je zamijenila Hriseidu koju je morao vratiti njezinome ocu. Njezin je otac molio Apolona da mu je vrati, a Apolon je poslao kugu na Grke. Ahilej je volio Briseidu i odbio se boriti na grčkoj strani. Hektor je ubio Patrokla, a Ahilej je održao igre u njegovu čast. Tetida je utješila Ahileja i u nosnice Patrokla ulila nektara kako bi spriječila truljenje tijela. Zatim je zamolila Hefesta, boga-kovača, da naprvi novi štit, što je i učinio. Ahilej se vratio u borbu jer je bio bijesan zato što je Patroklo umro. Pronašao je Hektora i natjeravao ga oko Troje. Ahilej je ubio Hektora, jer je Atena bila na njegovoj strani, a potom je privezao tijelo za svoju kočiju i vukao ga oko bojnog polja. Ahilej je vratio tijelo Hektora njegovu ocu Prijamu, kralju Troje.

Ahilejeva smrt[uredi | uredi kod]

Ahilej se borio prije smrti s Pentizelejom, kraljicom Amazonki. Ahileja je ubio Paris, Hektorov brat, a neki izvori govore da je Apolon vodio strijelu koja ga je pogodila u petu, njegovo jedino ranjivo mjesto, ili je ubijen nožem. U njegovu su čast održane igre. Odisej je uzeo Ahilejev štit.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]