Jurica Ribar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jurica Ribar
Mesto rođenjaĐakovo
 Austrougarska
Datum smrti3. 10. 1943. (25 godina)
Mesto smrtiTrebaljevo, kod Kolašina
Crna Gora ND Crna Gora
Profesijaslikar
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba

Jurica Ribar (Đakovo, 26. mart 1918. – Trebaljevo, kod Kolašina, 3. oktobar 1943), jugoslovenski slikar i učesnik Narodnosolobodilačke borbe.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 26. marta 1918. godine u Đakovu. Mlađi je sin je poznatog hrvatskog i jugoslovenskog političara dr. Ivana Ribara. Njegov stariji brat bio je Ivo Lola Ribar, jedna od organizatora i predvodnika omladinskog revolucionarnog pokreta u Jugoslaviji, a za vreme Narodnooslobodilačke borbe jednog od organizatora Ujedinjenog saveza antifašističke omladine.

Godine 1938, kao mladi slikar bio je jedan od osnivača grupe „Desetorica“, u kojoj su pored njega bili i Ljubica-Cuca Sokić, Danica Antić, Bogdan Šuput, Stojan Trumić, Aleksa Čelebonović, Nikola Graovac, Dušan Vlajić, Bora Grujić i Milivoj Nikolajević.

Učesnik je Narodnosolobodilačke borbe od 1941. godine. U oslobođenom Užicu, u jesen 1941. godine bio je, zajedno sa Jovanom Markovićem, urednik „Omladinske borbe“, organa CK SKOJ-a.

Jurica je bio teško ranjen oktobra 1943. godine prilkom borbe Četvrte proleterske crnogorske udarne brigade sa četnicima i Italijanima, za odbranu oslobođenog Kolašina. Kao teški ranjenik prebačen je u selo Trebaljevo, u kuću porodice Rakočević, gde je ubrzo potom umro, 3. oktobra 1943. godine.

Najpre je bio sahranjen u Trebaljevu, a potom su posle rata, po želji njegovog oca, njegovi posmrtni ostaci preneseni u Beograd, gde su sahranjeni na Novom groblju zajedno sa njegovom majkom Tonicom.

Slikarska grupa „Desetoro“[uredi | uredi kod]

Slikarska grupa „Desetoro“ je zajednički izlagala 1940. godine u Beogradu i Zagrebu. Grupu su sačinjavali: Danica Antić, Borivoj Grujić, Nikola Graovac, Dušan Vlajić, Milivoj Nikolajević, Jurica Ribar, Ljubica Sokić, Stojan Trumić, Aleksa Čelebonović i Bogdan Šuput[1]. Iako po svom sastavu heterogena, grupa se sastojala od 2 žene i 8 muškaraca, bilo je tu akademskih slikara, sa fakultetskim obrazovanjem, ali i slikara po vokaciji, pripadali su raznim društvenim slojevima od radništva, intelegencije do buržoazije. Zajedničko ovoj grupi je bilo to, što su svi bili slikari i đaci Jovana Bijelića. Neki od ovih umetnika su stradali u Drugom svetskom ratu, a oni koji su preživeli bili su značajni likovni stvaraoci u posleratnom periodu.

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Mala enciklopedija Prosveta. Beograd 1959. godina
  • Protić, B. Miodrag (1970). Srpsko slikarstvo XX veka, Tom 1. - Biblioteka Sinteze. YU-Beograd: Nolit. 
  • Trifunović, Lazar (1973). Srpsko slikarstvo 1900 - 1950. - Biblioteka Sinteze. YU-Beograd: Nolit.