Gansu

Izvor: Wikipedia
Gansu
Gānsù Shěng
Gansu u državi.
Država  Kina
Upravni oblik provincija
Službeni jezik kineski i dijalekti
Glavni grad Lanzhou
titula_vladara Liu Weiping
Površina 366,500 km²
Stanovništvo 25,575,254
Gustoća 70 stanovnika na km²
Web stranica

Gansu (kineski: 甘肃, 甘肅) - je jedna od 23 kineske provincije na sjeveru zemlje.[1]

Gansu je vijekovima imao strateški značaj za Kinu jer je preko njega išao promet iz gornjeg toka rijeke Huang Ho i kineskog Turkmenistana.[1]

Geografske karakteristike[uredi - уреди]

Provincija Gansu graniči sa sjevera sa Mongolijom, a sa sjeveroistoka sa kineskom Autonomnom regijom Unutrašnja Mongolija. Sa istoka graniči sa Autonomnom regijom Ningxia i Provincijom Shaanxi, sa juga i jugozapada sa Provincijom Sečuan i Provincijom Qinghai i sa Autonomnom regijom Xinjiang sa zapada.[1]

Provincija Gansu ima površinu od 366 500 km² i 25 575 254 stanovnika (po podatcima iz 2010.) [1]

Glavni grad Provincije Gansu je Lanzhou koji leži na obalama rijeke Huang Ho.

U topografskom pogledu Provincija Gansu je relativno jednostavna na zapadu i sjeverozapadu, ali ne i na jugoistoku, gdje je teren pretrpio velike promjene zbog čestih potresa. Na sjeverozapadu provincije ima vrlo malo planina, ali je teren prilično brdovit, on se na istoku pretapa u pustinju Gobi. Prosječna nadmorska visina iznosi oko 900 metara. Istočni dio Provincije Gansu je najtrusnije područje Kine, za koji se zna od 6. vijeka do danas, veliki potresi u prosjeku tresu taj kraj svakih 65 godina, dok se manji potresi događaju barem jednom u 10 godina. Jedna od najvećih katastrofa modernog doba dogodila se 1920., kada je velik potres pogodio centar istočnog Gansua i izazvao velika klizišta. Broj poginulih je procijenjen na 246 000, a mnogi gradovi i sela potpuno su nestali.[1]

Klimatske karakteristike[uredi - уреди]

Po Köppenovoj klasifikaciji klime - Provincija Gansu ima oštru kontinentalnu klimu sa velikim razlikama između vrućeg ljeta i hladne zime.

Privreda[uredi - уреди]

Tradicionalno Provincija Gansu je bila siromašan kraj, zbog čestih potresa, suša i gladi , sve je to pridonjelo privrednoj nestabilnosti i niskoj produktivnosti u poljoprivredi. Danas se Gansu ubrzano mijenja, prvenstveno zahvaljujući bogatim rudnim nalazištima (nikl, cink, kobalt, platina, iridijum, bakar, barit, magnezij), na osnovu kojeg se razvija industrija. Pored tog Gansu se u razvoju svoje industrije koristiti i resursima susjedne Provincije Qinghai i Autonomne regije Xinjiang.

Bruto domaći proizvod Provincija Gansu iznosio je 2011. - 79.6 milijardi dolara, odnosno 2 380 dolara po glavi stanovnika.

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 "Gansu" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/311386/Gansu. pristupljeno 07. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Gansu koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.