Liaoning

Izvor: Wikipedia
Liaoning
Liáoníng Shěng
Liaoning u državi.
Država  Kina
Upravni oblik provincija
Službeni jezik kineski
Glavni grad Shenyang
titula_vladara Chen Zhenggao
Površina 151,000 km²
Stanovništvo 43,746,323
Gustoća 290 stanovnika na km²
Web stranica

Liaoning čita se Ljaoning (kineski: 辽宁省) - je jedna od 23 kineske provincije na sjeveroistoku zemlje - centralni dio nekadašnje Mandžurije.[1].

Geografske karakteristike[uredi - уреди]

Provincija Liaoning graniči sa sjevera sa kineskom Provincijom Jilin, a sa istoka sa Sjevernom Korejom. Sa juga sa Žutim morem, sa jugoistoka sa Provincijom Hebei a sa sjeverozapada sa Autonomnom regijom Unutrašnja Mongolija.[1]

Glavni grad Provincije Liaoning je Shenyang (nekadašnji Mukden) u sredini provincije, ona ima 43 746 323 stanovnika, po podatcima iz 2010.[1] Liaoning ima površinu od 151 000 km², koji se da podijeliti na tri cjeline; gorje na zapadu, nizinski dio u sredini i brda na istoku.

Gorje na zapadu proteže se duž granice sa Autonomnom regijom Unutrašnja Mongolija. Središnji dijelom Liaoninga dominira dolina rijeka Liao i Daliao sa njihovim pritokama. Istočnim dijelom provincije dominiraju masivi Čanbajšanj i Ćianšanj koji se protežu sve do Žutog mora gdje formiraju poluotoka Liaodong. U tom dijelu nalazi se i najviši vrh Huabozi (1336 m).

Klimatske karakteristike[uredi - уреди]

Po Köppenovoj klasifikaciji klime - Provincija Liaoning ima kontinentalno - monsunsku klimu, sa vrućim kišnim ljetima, kad padne najviše kiše i sušnim ostatkom godine. Na Liaoning padne prosječno od 440 do 1 130 mm oborina godišnje.

Privreda[uredi - уреди]

Provincije Liaoning je jedna od industrijskih najrazvijenijih kineskih provincija još od kraja 19. vijeka - kad su Japanci počeli investirati u tadašnju Mandžuriju kasniju marionetsku državu Mandžukuo.[1]BDP koji je iznosio 348 milijardi dolara 2011., to je iznosilo 7 788 dolara po glavi stanovnika.

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 "Liaoning" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/338861/Liaoning. pristupljeno 07. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Liaoning koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.