Hainan

Izvor: Wikipedia
Hainan
Hǎinán Shěng
Hainan u državi.
Država  Kina
Upravni oblik provincija
Službeni jezik kineski
Glavni grad Haikou
titula_vladara Jiang Dingzhi
Površina 34,300 km²
Stanovništvo 8,671,518
Gustoća 253 stanovnika na km²
Web stranica

Hainan čita se Hajnan (kineski: 海南省) - je jedna od 23 kineske provincije, jedina otočka provincija u Južno kineskom moru.

Provincija Hainan bila je vijekovima u sastavu provincija Guangdong ili Guangxi, ali je 1988. izdvojena kao zasebna provincija i nakon tog pretvorena u specijalnu ekonomsku zonu.

Geografske karakteristike[uredi - уреди]

Provincija Hainan je površinom jedna od manjih provincija, ali je najveći kineski otok (uz veći ali sporni Tajvan) u Južno kineskom moru.

Hainan graniči preko Tjesnaca Hainan sa kineskom provincijam Guangdong na sjeveru.

Glavni grad Provincije Hainan je Haikou. Provincija ima površinu od 34 300 km² i 8 671 518 milijuna stanovnika, po podatcima iz 2010.[1]

Klimatske karakteristike[uredi - уреди]

Provincija Hainan ima tropsku, monsunsku klimu sa vrućim vlažnim ljetima i čestim tajfunima, i toplim zimama, u najhladnijim mjesecima januaru i februaru je prosječna temperatura 16 - 21 °C. Monsuni donesu nad provinciju čak 1 500 - 2 000 millimetara kiše.

Privreda[uredi - уреди]

Provincije Hainan je skoro sve do kraja 20. vijeka bila ruralni kraj, tad je proglašena specijalnom ekonomskom zonom (najvećom u zemlji), pa je to privuklo strane investitore, pa se u roku par dekada promjenila, tako da joj od danas industrija donosi više.

Izvori[uredi - уреди]

  1. "Hainan" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/251708/Hainan. pristupljeno 05. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Hainan koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.