Felix Salm-Salm

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Felix zu Salm-Salm
Portret princa Felixa zu Salm-Salm iz 1868. godine
Portret princa Felixa zu Salm-Salm iz 1868. godine
Portret princa Felixa zu Salm-Salm iz 1868. godine
Biografski podatci
Datum rođenja (1828-12-25)25. 12. 1828.
Mjesto rođenja Anholt, Kraljevina Pruska
Datum smrti 18. 8. 1870. (dob: 41)
Mjesto smrti Saint-Privat, Francusko Carstvo
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Felix Constantin Alexander Johann Nepomuk zu Salm-Salm
Supruga Agnes Salm-Salm
Vojna karijera
Godine u službi 18481870
Čin Major (Pruska vojska)
Brigadni general (Vojska Unije)
Pukovnik (Vojska Drugog meksičkog carstva)
Ratovi Prvi šlezvički rat, Austrijsko-sardinijski rat, Američki građanski rat, Francuska intervencija u Meksiku, Francusko-pruski rat
Vojska  Pruska
 Austrijsko Carstvo
Unija
Drugo meksičko carstvo

Princ Felix od Salm-Salma (Anholt, 1828.Saint-Privat, 1870.), pruski vojni oficir kneževskog podrijetla i plaćenik.

Salm-Salm je služio u vojsci Schleswig-Holsteina (pruska vojska), u austrijskoj vojsci, vojsci Unije tokom Američkog građanskog rata, vojsci cara Maksimilijana u Meksiku i nakon toga u pruskoj vojsci. Poginuo je u akciji tokom Francusko-pruskog rata.

Život[uredi | uredi kod]

Princ Felix od Salm-Salma rođen je u dvorcu Anholt, rezidenciji ondašnje Kneževine Salm, koja je do 1815. godine bila uključena u prusku pokrajinu Vestfaliju. Bio je treći i najmlađi sin princa Florentina[α 1], ranije vladajućeg princa od Salm-Salma, i njegove supruge Flaminije Rossi[α 2], korzikanske plemkinje i nećakinje princa Felicea Baciocchija[α 3].[1][2] Bečki kongres 1815. potvrdio je gubitak suvereniteta dinastije Salm, ali je priznao zadržavanje kraljevskih privilegija prinčeva od Salm-Salma kao medijatizirane kuće (Standesherren) u Njemačkom savezu.

Felix je odrastao obučavajući se za vojnika u kadetskoj školi u Berlinu i postao je oficir u pruskom 11. Husarskom puku 1846. Rano je učestvovao u Prvom šlezviškom ratu između sjeverne Njemačke i Danske. Teško ranjen u okršaju kod Arhusa 18. maja 1849. pokazao je hrabrost u borbi. Nakon rata pridružio je se austrijskoj vojsci, sudjelujući u austro-sardinskom ratu 1859.

Međutim, njegov nestalan način života udaljio je ga od porodice, te veliki kockarski dugovi, kao i nekoliko skandala i duela konačno su ga primorali da odseli. Felix se nije dobro slagao sa svojim najstarijim bratom Alfredom[α 4], koji je kasnije naslijedio oca kao glava kuće sa naslovom 5. princa od Salm-Salma.

Godine 1861. Felix je stigao u Sjedinjene Države i ponudio svoje usluge vojsci Unije u Američkom građanskom ratu. Dobio je pukovničko ovlaštenje i raspoređen je u štab brigadnog generala Louisa Blenkera. U to vrijeme je počeo da se udvara Amerikanki po imenu Agnes Leclerc Joy. Upoznao ju je na prijemu kod predsjednika Abrahama Linkolna u Washingtonu, gdje ga je predstavio pruski izaslanik Friedrich von Gerolt. Po jednoj anegdoti, Gerolt je ga predstavio titulom princa a Lincoln ga je potom pljesnuo po ramenu i rekao: «No, kod nas nebiste trebali se toga sramiti.» Felix i Agnes će se vjenčati morganski u augustu 1862. Agnes Salm-Salm bi se na kraju pridružila Felixu na bojnom polju jer nije mogla podnijeti da bude bez njega. Te zime preuzeo je komandu nad 8. Njujorškim dobrovoljačkim pješadijskim pukom – koji je odlučio da Gustav Struve podnese ostavku u znak protesta – ali će tamo ostati samo do zime.[3]

U februaru uhićen je zato što se lažno predstavljao kao pukovnik 68. Njujorške dobrovoljačke pješadijske pukovnije i obogatio se prikupljanjem sredstava od mladih oficira koji su očekivali da će za njih dobiti provizije u svom puku. Na kraju je pušten i zapravo imenovan za pukovnika 68. Njujorške u junu 1864. služeći pod brigadnim generalom Jamesom B. Steedmanom u Tennesseeju i u Georgiji, učestvovao je u bici kod Nashvillea, a pred kraj rata je bio dodijeljen komandi postaje u Atlanti. Salm-Salm je otpuštanje iz vojne službe iz dobrovoljaca 30. novembra 1865.[3] Dana 13. januara 1866., predsjednik Andrew Johnson ga je predložio za čin brevet brigadnog generala, počev od 13. aprila 1865. godine, a Senat Sjedinjenih Država je potvrdio imenovanje 12. marta 1866.[4]

Salm-Salm u meksičkoj uniformi.

Nakon što je američki građanski rat završio, Salm-Salm je ponudio svoje usluge habsburškom caru Maksimilijanu od Meksika i krenuo u Meksiko u februaru 1866. godine. Maksimilijan je aktivno promicao američke vojnike da dosele u Meksiko nakon rata kako bi poboljšali odnose sa zemljom. Salm-Salm je bio u neobičnom položaju jer se već borio na strani Unije, dok se većina Amerikanaca koji su se preselili u Meksiko nakon građanskog rata borila za Konfederaciju. Do ljeta je postavljen za pukovnika i postao je carev ađutant[3] i upravitelj kraljevskog domaćinstva. Bio je zarobljen u Querétaru zajedno sa carem, ali ne prije nego što je napravio hrabru juriš sa svojom husarskom konjicom u pokušaju da spasi Maksimilijana od okolne meksičke republikanske vojske pod Benitom Juárezom. Zajedno sa carem i njegovim najvišim generalima Tomasom M. Camachom i Miguelom Miramónom osuđen je na smrt strijeljanjem. Zahvaljujući neumornim naporima njegove supruge – koja je takođe pokušala da dobije pomilovanje za cara Maksimilijana – Juárez ga je pomilovao i pustio iz pritvora u decembru 1867. Tokom zatočeništva unaprijeđen je u čin brigadnog generala.[5]

Ubrzo nakon toga, vratio je se u Europu i ponovo stupio u prusku vojsku kao major u 4. Gardijskom grenadirskom puku. Poginuo je kod Saint-Privatu kod Gravelottea u francusko-pruskom ratu. Njegova vjerna supruga Agnes, koja mu se ponovo pridružila služeći kao medicinska sestra na bojnom polju, je naredila da se njegovi posmrtni ostaci prebace u porodičnu kriptu u dvorcu Anholt u Njemačkoj.

Njegove memoare je uredio njemački pisac Otto von Corvin. Sudbina princa Salm-Salma kasnije je ovjekovječena u kolportažnim romanima Karla Maya. U romanu Wilder Lorbeer spisateljica Juliane von Stockhausen je tematizirala i obradila život njegove supruge Agnes zu Salm-Salm, Felixovu osobnost i njegovu vojnu karijeru.

Djela[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Wilhelm Florentin Ludwig Karl Fürst zu Salm-Salm (1786-1846)
  2. Flaminia de' Rossi (1795-1840)
  3. Felice Pasquale Baciocchi (1762–1841), francuski general i političar, Napoleonov šurjak
  4. Alfred Konstantin Alexander Angelus Maria zu Salm-Salm (1814-1886)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (en) Gastel, Ingeborg Brigitte (5. 7. 2008). „My line to Prince Felix zu Salm-Salm”. Arhivirano iz originala na datum 2008-07-05. Pristupljeno 12. 01. 2023. 
  2. (en) Lundy, Darryl. „Felix Prinz zu Salm-Salm”. The Peerage. Pristupljeno 12. 01. 2023. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Eicher
  4. Eicher, 2001, p. 756.
  5. (es) Moreno, Daniel A. (1982). El sitio de Querétaro según protagonistas y testigos. Mexico: Editorial Porrua. str. 291. ISBN 9684327293. 

Literatura[uredi | uredi kod]