Ernest Grin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Grin Ernest (Slavonska Požega, 1899. – Sarajevo, 1976), jugoslavenski ljekar i profesor.

Biografija[uredi | uredi kod]

Ernest Grin je rođen 1899. u Slavonskoj Požegi, gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Bio je jedan od najistaknutijih svjetskih stručnjaka za problematiku endemijskih treponematoza, pa je njegovu metodu iskorjenjivanja endemijskoga sifilisa preuzela i Svjetska zdravstvena organizacija.[1] Medicinski fakultet i specijalizaciju iz dermatovenerologije završio je 1926. u Beču. Radio je potom u Zagrebu, a 1934, nakon specijalizacije u SAD-u, došao je u Sarajevo, u kojem je proveo najveći dio svog života naučnika i kliničkog radnika, organizatora i pedagoga. Od 1934. djelovao u Higijenskom zavodu u Sarajevu, gdje je 1946. preuzeo vodstvo Središnjega kožno-veneričnog dispanzera i organizirao borbu protiv endemijskoga sifilisa, što je dovelo do iskorjenjivanja te bolesti u BiH[1]. Bio je professor emeritus Medicinskog fakulteta u Sarajevu i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti "Dr. Simo Milošević" u Sarajevu.

Još prije završetka Drugog svjetskog rata dr. Grin je objavio više od dvadeset naučnih radova i saopštenja. Nakon oslobođenja zemlje zasnovao je i vodio dvije široko organizovane akcije: borbu protiv endemskog sifilisa i akciju na suzbijanju mikotičnih oboljenja u Bosni i Hercegovini. Obje ove akcije dale su izvanredne rezultate, stekle velika priznanja i poslužile kao model organizovane borbe protiv tih oboljenja u programu Svjetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih Naroda (WHO).

Od 1949. prof. Grin je bio član Komiteta eksperata Svjetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih Naroda. U posebnim misijama te organizacije boravio je u Tajlandu, Indoneziji, Iranu, Iraku, Siriji, Egiptu, Sudanu i u još nekoliko zemalja Azije i Afrike, u kojima je pružio značajnu pomoć u rješavanju zdravstvenih problema, a posebno u organizovanju akcije na suzbijanju endemskih treponematoza i mikotičnih oboljenja. Istovremeno s ogromnim kliničkim, terenskim i organizacionim poslovima, dr. Grin je uporno radio na organizaciji naučnog rada u Zavodu za kožne i venerične bolesti i na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, okupljajući i učestvujući neposredno u naučnim istraživanjima.

U posljednjih tridesetak godina svoga života objavio je preko stotinu naučnih radova i saopštenja, posvećenih najvećim dijelom problemima endemskog sifilisa i mikotičnih oboljenja. Među većim brojem zapaženih i značajnih radova i studija dr. Grina posebno mjesto zauzima njegova monografija Epidemiology and Control of Endemic Syphilis,[2] standardno djelo iz problematike endemskih treponematoza u svjetskoj medicinskoj literaturi. Godine 1953. bio je jedan od osnivatelja i redoviti član Naučnoga društva BiH (koje je 1966. preraslo u Akademiju nauka i umjetnosti BiH.[3] Ernest Grin je bio nosilac nagrade AVNOJ-a (1973).

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Hrvatska enciklopedija: Grin, Ernest[1]
  2. Epidemiology and Control of Endemic Syphilis, Ženeva, 1953
  3. „ANUBiH”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2018-02-16.