Empoli

Izvor: Wikipedia
Empoli
Comune di Empoli
Pogled na glavni gradski trg
Pogled na glavni gradski trg
Koordinate: 43°43′N 10°57′E / 43.717, 10.95
Država  Italija
Regija Toskana
Provincija Provincija Firenca (FI)
frazioni Avane, Casenuove, Corniola, Cortenuova, Fontanella(in parte), Marcignana, Monterappoli, Pagnana, Ponte a Elsa, Pontorme, Pozzale, Sant'Andrea, Villanova
Vlast
 - Gradonačelnik Luciana Cappelli
Površina
 - Ukupna 62.28 km²
Visina 28
Stanovništvo (31. decembar 2009.)
 - Grad 47.549[1]
 - Gustoća 764,88 km²
Poštanski broj 50053
Pozivni broj 0571
Službena stranica www.comune.empoli.
Karta
Empoli na karti Italija
Empoli
Empoli

Epoli je grad od sa 47.549 stanovnika [1] u Toskani - Italija, udaljen 20 km jugozapadno od Firence. Empoli leži na plodnoj ravnici na južnoj obali rijeke Arno.

Empoli je željezničko čvorište preko kojeg idu vlakovi iz Firence za Pisu na zapad i Sienu na jug. Empoli je od antičkih vremena poznat kao središte poljoprivrednog kraja, po njegovom imenu - Empoli zovu se brojne vrste artičoka. Danas je Empoli sjedište brojnih pogona prehrambene, kemijske, strojarske i tekstilne industrije.

Historija[uredi - уреди]

Via Roma

Arheološka iskapanja potvrđuju da je Empoli je postojao kao naselje već za Antičkog Rima, koje je egzistiralo sve do 4. vijeka, kao riječna luka za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, na prometnom rimskom putu - Via Quinctia, koji je išao iz Fiesola preko Firencu za Pisu. Preko Empolija je također išla - Via Salaiola, preko koje se dopremala sol iz nalazišta pored Volterru.

U ranom srednjem vijeku, od 8. vijeka Empoli se formirao kao naselje oko dvorca, znanog kao Emporium ili Empolis. [2] Od 1119. Empoli je feudalni posjed dinastije grofova Guidi. [2]Od 1182. je pod vlašću Republici Firenci.[2]. Od 1260., nakon bitke Montapertija, Empoli je sjedište poznatog gibelinskog lidera Farinate degli Ubertija i njegovog savjeta za Firencu.

Kasnije je Empoli postao važna utvrda za obranu - Republike Firence, koja je tokom svoje historije više puta napadana i rušena. Njen pad 1530. označio je definitivni kraj Republike Firence. Za Drugog svjetskog rata teško je bombardiran od strane saveznika kao industrijsko predgrađe Firence. [2]

Crkva Madonna del pozzo iz 17. vijeka

Sport[uredi - уреди]

Empoli je dom poznatog nogometnog kluba - Empoli F.C., koji danas igra u talijanskoj Prvoj lizi (Seria A). Klub igra utakmice na stadionu Carlo Castellani, izgrađenom 1965.

Gradovi prijatelji[uredi - уреди]

Poznati stanovnici[uredi - уреди]

Znamenitosti Empolija[uredi - уреди]

U jednom od kvartova (frazione) Empolija - Pontormu, nalazi se kuća slikara Pontorma.

Bilješke[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]