Edmund Hillary

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Edmund Hilari)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edmund Hilari

U Poljskoj, Varšava, 17. juni, 2004

Lične informacije
Puno ime Edmund Persival Hilari
Datum rođenja 16.07.1928.
Mesto rođenja Taukau, Okland, Novi Zeland Novi Zeland
Datum smrti 11.01.2009.
Sportske informacije
Sport Planinarstvo
Disciplina Alpinizam
Lični rekord Prvi uspon na Mount Everest, zajedno sa Tenzing Norgayem 29. 5. 1953. Osvojio 10 vrhova na Himalajima. Došao do Južnog Pola.

Ser Edmund Persival Hilari (rođen 20. jula, 1919., umro 11. januara 2008.) je novozelandski alpinista i istraživač, najpoznatiji po tome da se prvi uspešno popeo na Mont Everest. Dostigao je 8850 metara visoki vrh 29. maja 1953. godine zajedno sa Tenzing Norgayem, pripadnikom Šerpa naroda. Edmund je jedini živi novozelanđanin koji se pojavljuje na novčanici.

Rođen u Taukauu (južno od Oklanda), Hilari je pohađao Oklandsku gimnaziju. Put do škole je bio preko 2 sata dug u oba smera i to vreme je proveo čitajući. Kako je rastao, bio je manji od svojih vršnjaka i veoma stidljiv, pa je našao utočište u svojim knjigama i sanjarenjima o životu ispunjenim avanturama. Sa 16 godina, razvilo se njegovo interesovanje za alpinizam tokom školske ekskurzije do Raupehua. Otkrio je da je njegovo tanko i nespretno telo fizički jako i da ima veću izdržljivost od mnogih njegovih drugova.

Tokom Drugog svetskog rata bio je navigator u Kraljevskom Novozelandskom Vazduhoplovstvu (RNZAF). Bio je deo neuspešne novozelandske ekspedicije na Mont Everest 1951. godine pre nego što se pridružio uspešnoj britanskoj 1953. godine. Osvojio je i još 10 vrhova na Himalajama tokom sledećih poseta 1956, 1960-61. i 1963-65. godine. Takođe je došao do Južnog Pola, kao dioo Britanske Komonvelt Transantarktičke Ekspedicije 4. januara 1958. godine.

Posvetio je dobar deo života pomaganju Šerpa narodu iz Nepala pomoću organizacije Himalayan Trust koju je osnovao i kojoj je pridao dosta vremena i energije. Kroz svoje napore uspeo je da sagradi puno škola i bolnica u ovom udaljenom regionu Himalaja. Izjavio je da je za njega ovo najvažnije dostignuće. On je takođe Časni Predsednik Američke Fondacije Himalaja, američke neprofitne organizacije koja takođe pomaže da se poboljša ekološko i životno stanje u Himalajama.

Kako bi obeležila pedesetogodišnjicu prvog uspešnog osvajanja Everesta, nepalska vlada je dodelila časno državljanstvo Ser Edmundu na proslavi zlatnog jubileja u glavnom gradu, Katmanduu. Ser Edmund je prvi strani državljanin da primi takvu privilegiju od strane Nepala.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]