Boem

Izvor: Wikipedia
Poznati boem Tin Ujević izlazi iz bifea "Tip-top" u Zagrebu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte Boemi (razvrstavanje).

Boem je riječ koja u najširem smislu označava osobu koja prakticira nekonvencionalni ili nonkoformistički životni stil, odnosno svojim ponašanjem namjerno se suprotstavlja uvriježenim moralnim i kulturnim normama, odnosno očekivanjima šire zajednice. Boemi najčešće žive u društvu slično orijentiranih osoba, a njihov način života naziva se boemština.

Uže značenje[uredi - уреди]

U užem smislu se pod boemima podrazumijevaju književnici, umjetnici, muzičari ili novinari koji se, iz ovih ili onih razloga, smatraju izopćenim iz tzv. društvene matice, odnosno odbijaju prihvatiti njene norme. Boemština se obično odražava kroz "pustolovni" i nomadski način života - boemi preferiraju slobodnu ljubav u odnosu na brak; povremena i honorarna u odnosu na stalna zaposlenja; seljenje iz grada u grad umjesto stalne rezidencije; jednostavni život u odnosu na uživanje blagodati suvremene tehnologije i sl.

Etimologija[uredi - уреди]

Izraz je nastao od francuske riječi bohème kojom su se opisivali nomadski Romi porijeklom iz Češke odnosno Bohemije.

Boemske četvrti[uredi - уреди]

Boemi se obično okupljaju u tzv. boemskim četvrtima velikih gradova. Kao primjeri se navode Montmartre i Montparnasse u Parizu, Greenwhich Village u New Yorku, Užupis u Viljnusu (Litvanija) ili Skadarlija u Beogradu.

Poznati boemi[uredi - уреди]

Boemi u umjetnosti[uredi - уреди]

Od boema su se u 20. vijeku razvili beatnici, kao i neke druge urbane supkulture.

Vanjske veze[uredi - уреди]