Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ulaz u Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića u Dubrovniku, zgradu nekadašnjeg Dubrovačkog kolegija. Desno se nalazi crkva sv. Ignacija.

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića je privatna škola s pravom javnosti u Dubrovniku. Utemeljitelj škole je Dubrovačka biskupija, pod čijom se upravom nalazi i danas. U sklopu škole djeluje i Biskupijsko sjemenište.

Nastava se odvija prema planu i programu koji je predviđen za klasične gimnazije u Hrvatskoj, što uključuje učenje latinskog i starogrčkog jezika kroz sva četiri razreda.

Ova je srednjoškolska ustanova jedina klasična gimnazija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ima četiri razredna odjeljenja, za svaki razred po jedno. Odjeljenja broje 20-30 učenika.

Povijest[uredi | uredi kod]

Zgrada današnje Klasične gimnazije je izgrađena krajem 17. stoljeća, kao isusovačko učilište, pod nazivom Collegium Ragusinum (Dubrovački kolegij). Uz kompleks kolegija je izgrađena i crkva sv. Ignacija. Njegov osnutak je bio značajan za Dubrovačku Republiku, jer je tim činom postala neovisna od talijanskih studija. Najznačajniji polaznik Kolegija je bio Ruđer Bošković, znameniti dubrovački znanstvenik iz 18. stoljeća. Kad je isusovački red 1773. ukinut, zgradu su preuzeli pijaristi, koji su tamo osnovali Zavod za javnu nastavu. Ondje je djelovao poznati hrvatski rječničar Franjo Marija Appendini. Napoleonova vojska je 1806. zgradu prenamijenila u vojnu bolnicu, a nakon toga je više puta mijenjala funkciju.

Godine 1941. je dubrovački biskup u nju preselio sjemenište i utemeljio klasičnu gimnaziju. Ta je škola 1991. godine, odlukom Ministarstva prosvjete i kulture, stekla pravo javnosti i time je postala regularna obrazovna ustanova, otvorena ne samo za članove sjemeništa, nego i za ostale učenike.

Ime i dan škole[uredi | uredi kod]

Dubrovačka klasična gimnazija je dobila ime po Ruđeru Boškoviću, najpoznatijem polazniku Dubrovačkog kolegija, u čijoj se zgradi danas nalazi Biskupijska klasična gimnazija. Boškovićev rođendan, 18. svibnja, proglašen je Danom škole.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]