Banović Strahinja (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Banović Strahinja.
Banović Strahinja
Der Falke
Žanristorijski, drama
RežijaVatroslav Mimica
ProducentSulejman Kapić
Dragoljub Panović
Milan Šamec
Rudolf Kalmovic
ScenarioAleksandar Petrović
Vatroslav Mimica
UlogeFranko Nero
Dragan Nikolić
Sanja Vejnović
Rade Šerbedžija
Kole Angelovski
Gert Frebe
Stole Aranđelović
Neda Spasojević
Janez Vrhovec
Radoš Bajić
MuzikaAlfi Kabiljo
FotografijaBranko Ivatović
MontažaVesna Kreber
Ute Albreht
StudioJadran film
Avala film
Zvezda film
Neue-Tele contact
Datum(i) premijere
7. 7. 1981 (1981-07-07) (Pula)
Trajanje105 min. (jugoslovenska verzija)
102 min. zapadnonemačka verzija)
Zemlja SFR Jugoslavija
 Zapadna Njemačka
Jeziksrpskohrvatski

Banović Strahinja je jugoslovensko-zapadnonemački igrani film iz 1981. godine u režiji Vatroslava Mimice. Po žanru je mešavina drame, avanturističkog i istorijskog filma, a scenario, koji je Mimica napisao zajedno sa Aleksandrom Petrovićem se temelji na tradicionalnoj srpskoj epskoj pesmi o Banović Strahinji. Radnja je smeštena u 1388. godinu, u predvečerje Kosovskog boja kada južne granice srednjovekovne Srbije napadaju osmanski pljačkaši. Naslovni protagonist, koga tumači italijanski glumac Franko Nero, je srpski velikaš kome je jedna takva banda na čelu sa Kesedži Alijom (koga glumi Dragan Nikolić napala zamak i otela ženu (koju glumi Sanja Vejnović) te on kreće u potragu u tešku i naizgled potragu da je izbavi iz harema. Banović Strahinja je sniman na lokacijama u Hrvatskoj, a pažnju kritike je izazvao ne zbog za jugoslovensku kinematografiju retkom smeštanju radnje u srednji vek, nego i zbog scenarija koji je koristio motive iz klasičnog vesterna Tragači. Publici je, međutim, ostao u sećanju po scenama eksplicitnog nasilja, uključujući i jednu koja sadrži nabijanje na kolac.

Radnja[uredi | uredi kod]

Jesen 1388. godina uoči Kosovskog boja. Uz južnu granicu Srpskoga carstva lunjaju bande pljačkaša. Dok se Banović Strahinja, mladi plemić s granice, nalazi u lovu, njegovu kulu napada odmetnik Kesedži Alija. Ljude poubija, a njegovu mladu i lepu ženu Anđu, odvodi sa sobom u močvare. Strahinja traži pomoć od tasta, velmože i moćnika Jug Bogdana, ali ne nalazi razumevanje. Za Anđinog oca i braću ona je turska naložnica i za njih više ne postoji. Ali Strahinjina ljubav je jača od razuma i on odlazi u močvare da spasi Anđu. U međuvremenu Alija, očaran Anđinom lepotom, odustaje od toga da je uzme silom, već pokušava ljubavlju i pažnjom da osvoji njenu ljubav. Ona ga dugo sa prezirom odbija, ali mu se na kraju, u jednom trenutku straha i očaja, podaje. Strahinja savladava sve prepreke koje mu se postavljaju, pronalazi odmetnički logor i u surovom i divljem okršaju ubija Aliju i odvodi Anđu natrag u razoreni dom. Kada Strahinja umoran usne, Anđa, obuzeta kajanjem i grižom savesti, uzima konja i odlazi ocu da primi kaznu koja je očekuje – kopanje očiju...[1]

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Glavne uloge
Franko Nero Banović Strahinja
Dragan Nikolić Alija
Sanja Vejnović Anđa
Rade Šerbedžija Abdulah
Kole Angelovski Timotije
Gert Frebe Jug Bogdan
Ostale uloge
Stole Aranđelović Pop Gradislav
Radoš Bajić Boško Jugović
Mirko Boman Turčin s majmunom
Mirjana Kauzlarić Robinja
Zlatko Madunić Georgijus
Božidar Pavićević Goli sin
Neda Spasojević Luda Mara
Petra Peters Stana
Janez Vrhovec Vladika
Marijan Habazin Turčin - član Alijine bande
Edo Peročević Turčin - član Alijine bande
Dragan Milivojević Turčin kojem Alija odsjeca glavu
Katina Ivanova Gospođa na dvoru Jug Bogdana
Džemail Makšut Monah
Glasovi
Miodrag Radovanović Banović Strahinja
Petar Banićević Jug Bogdan
Danica Maksimović Anđa

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Glas Banović Strahinje je Franku Neru u filmu pozajmio Miodrag Radovanović, Jug Bogdanu Petar Banićević, a Anđi Danica Maksimović. Na filmskom festivalu u Puli 1981. Dragan Nikolić je dobio Zlatnu arenu za najbolju ulogu, a Alfi Kabiljo Zlatnu arenu za najbolju filmsku muziku. U prvoj postvaci glavnih uloga Banović Strahinju je trebalo da glumi Dragan Nikolić, Anđu Danica Maksimović, a Aliju Bekim Fehmiju.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Avala - PRO Film katalog 2 iz 1981.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]