Alfi Kabiljo

Izvor: Wikipedia
Alfi Kabiljo
Alfi Kabiljo.GIF
Biografija
Ime Alfi Kabiljo
Rođenje 22. prosinca 1935.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  Kraljevina Jugoslavija)
Zanimanje skladatelj, dirigent
Suradnici Rudolf Matz
Nagrade
Porin za životno djelo (2004.)

Alfi Kabiljo (Zagreb, 22. prosinca 1935.) je hrvatski skladatelj i dirigent poznat po svom radu na polju kako klasične tako i popularne glazbe.

Rodio se u Zagrebu 22. prosinca 1935. godine. Glazbu ga je naučio poznati skladatelj Rudolf Matz, a skladateljske vještine izbrusio je s Rogerom Samynom. Svoju prvu pjesmu napisao je 1943., u dobi od 8 godina. Osim bavljenja glazbom, Kabiljo je diplomirao i arhitekturu, ali njome se nikada nije bavio. Većinu života proveo je na Šalati, gdje je i odrastao, iako je kratko vrijeme boravio u Parizu. U razdoblju od 1981. do 1983. bio je potpredsjednik, a od 1996. do 1998. predsjednik Hrvatskog društva skladatelja.

Njegov opus uključuje flimsku glazbu, popularnu glazbu i šansone, ali i klasičnu glazbu; napisao je 2 baleta (jedan je nagrađen Porinom), 2 televizijska i 3 dječja mjuzikla i 8 klasičnih mjuzikla među kojima je najpoznatiji Jalta, Jalta, praizveden 1971. Jalta, Jalta se razvila u Kabiljovo najpoznatije i najpopularnije djelo, a donijela mu je i Porina za životno djelo 2004. godine.

Najpoznatija djela[uredi - уреди]

  • Mjuzikli: "Velika trka", "Jalta, Jalta", "Dlakav život", "Car Franjo Josip u Zagrebu", "Kralj je gol" (Dobitnik Porina za kojeg je libreto napisao Milan Grgić), "Crveni otok" (Bulgakov, Kljaković, Grgić), "Vjenčani list" (Kishon, Kušan), "Tko pjeva zlo ne misli" (Drago Britvić)
  • Televizijski mjuzikli: "Dramolet po Ciribiliju", "Porodično stablo" (Milan Grgić)
  • Dječji mjuzikli: "Hvali more, drž se kraja" (Bjažić), "Bijela pustolovina" (Simonelli), "Andersenove priče" (Hitrec)
  • Baleti: Kentaur XII (Dobitnik Porina), Pandorina kutija
  • Glazba za filmove: SCISSORS (sa Sharon Stone), Sky Bandits, Fear, Gymkata, The Girl, Kužiš stari moj, Seljačka buna, Deps, Lea i Darija
  • Glazba za televizijske serije: Nikola Tesla, Mačak pod šljemom, Prizori iz obiteljskog života

Vanjske veze[uredi - уреди]