Anita Ekberg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anita Ekberg
Biografske informacije
RođenjeKerstin Anita Marianne Ekberg
(1931-09-29)29. 9. 1931.
Malmö, Švedska
Smrt11. 1. 2015. (dob: 83)
Rim, Italija
SupružnikAnthony Steel
Rik Van Nutter
Opus
Djelatni period1953.–2002.

Kerstin Anita Marianne Ekberg (Stockholm, 29. 9. 1931. – Rim, 11. 1. 2015) je bila švedsko-američka glumica i model.

Rani život[uredi | uredi kod]

Anita je rođena 29. 9. 1931. u Malmöu kao najstarija djevojka i šesto od osmero djece. U svojim tinejdžerskim godinama, radila je kao manekenka. Godine 1950., prijavila se na natjecanje Miss Malmöa, te kasnije na Miss Švedske koja je osvojila. Ona je tom pobjedom otišla u SAD da se natječe za titulu Miss Universe, unatoč tome što nije govorila engleski.

Filmska karijera[uredi | uredi kod]

Iako nije pobijedila na Miss Universu, kao jedna od šest finalistica dobila je ugovor s Universal Studiosom, što je bilo pravilo u to vrijeme.[1] U Americi, Ekberg se sastala s Howardom Hughesom, koji je u to vrijeme radio na proizvodnji filmova te joj je predložio da promijeniti svoj nos, zube i ime (Hughes je rekao da se "Ekberg" previše teško izgovora). Ona je odbila promijeniti svoje ime, rekavši da ako postane poznata ljudi će naučiti izgovoriti njeno prezime, a ako nebude postala poznata to neće ni biti važno.

Kao starleta u Universalu, Ekberg je dobila lekcije u drami, dikciji, plesu, jahanju i mačevanju. Pojavila se nakratko 1953. godine u nekoliko filmova. Nakon što se 1950.-tih pojavila u nekoliko trač časopisa, konačno joj je uspjelo i u filmskoj industriji. Dobila je manje uloge u filmu Casablanca i seriji Osobni tajnik. Godine 1955. glumila je u filmovima zajedno s Johnom Wayneom, Lauren Bacall, Deanom Martinom i Jerryjem Lewisom.

Paramount joj je dao ulogu u filmu Rat i mir koji je snimljen u Rimu 1956. godine, u filmu glume i Mel Ferrer i Audrey Hepburn.

Glumila je u filmovima Woman Times Seven, Way... Way Out, The Alphabet Murders, Četvero za Texas, I mongoli, Slatki život, Nel segno di Roma, Paris Holiday, Hollywood or Bust, Zarak, Artisti i modeli, Krvavi prolaz i drugi.

Najpoznatija je ostala po ulogi Sylvije u filmu Federica Fellinija La Dolce Vita, koji ima legendarnu scenu nje i Marcella Mastroiannija uz Fontanu di Trevi.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Bila je udana za britanskog glumca Anthonya Steela od 1956. do 1959. godine. Od 1963. do 1975. u braku je s glumcem Rikom Van Nutterom. Bila je u ljubavnoj vezi s mnogim poznatim osobama svog vremena kao što su Tyrone Power, Marcello Mastroianni, Errol Flynn, Yul Brynner, Frank Sinatra, Gary Cooper i Gianni Agnelli. U Švedskoj nije živjela od ranih 1950-ih i rijetko ju posjećuje. U intervju je izjavila da se neće vratiti u Švedsku prije nego što umre, gdje će biti pokopana. Već duže vrijeme živi u Italiji, lošeg je zdravlja i u teškoj finacijskoj situaciji. Novčano joj pomaže Fellini zaklada.[2] Umrla je 11. 1. 2015. u bolnici u Rimu.

Izvor[uredi | uredi kod]

  1. Steve Sullivan, VaVaVa Voom!Glamour Girls of The Pinup Era 1995.
  2. "Film icon falls on hard times." Arhivirano 2015-12-08 na Wayback Machine-u The New Zealand Herald, 24. prosinca 2011.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]