Errol Flynn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Errol Flynn
pisac, scenarist, producent, pjevač, režiser
Errol Flynn c.1940
Biografske informacije
RođenjeErrol Leslie Thomson Flynn
(1909-06-20)20. 6. 1909.
Hobart, Tasmanija, Australija
Smrt14. 10. 1959. (dob: 50)
Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
SupružnikLili Damita (1935-1942)
Nora Eddington (1943-1949)
Patrice Wymore (1950-1959)
Profesionalne informacije
Zanimanjepisac, scenarist, producent, pjevač, režiser
Opus
Djelatni period1932 – 1959

Errol Leslie Thomson Flynn (20. jun 1909 – 14. oktobar 1959) bio je australski filmski glumac, najpoznatiji po ulogama romantičnih pustolova u klasičnim holivudskim filmovima te svom burnom, hedonističkom privatnom životu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Errol Flynn se rodio u Hobartu na Tasmaniji kao sin Theodorea Thomsona Flynna, cijenjenog biologa i predavača na Univerzitetu Tasmanije. Majka Lily Mary Young je bila potomak buntovnika s broda Bounty.

Flynn je još u najranijim danima stekao reputaciju "zločestog dečka" i velikog zavodnika, pa je tako iz jednog prestižnog sidnejskog internata izbačen zbog tučnjava i navodno zbog toga što su ga uhvatili in flagranti delicto sa školskom čistačicom. Flynn je zbog sličnih prijestupa bio izbacivan iz još nekoliko škola. U dobi od 20 godina je otišao u Novu Gvineju gdje je okušao sreću kao vlasnik plantaže duhana, a potom rudnika bakra, oba puta bez uspjeha.

Početkom 1930-ih je Flynn otišao u Veliku Britaniju gdje je nastupao u lokalnim kazalištima. Godine 1933. je u imao svoj debi u filmu In the Wake of the Bounty, australskom filmu posvećenom znamenitoj pobuni. Nakon što su ga u Londonu otkrili agenti Warner Brosa, otputovao je u Hollywood i s tim studijom potpisao ugovor. Na samom početku karijere Flynn je za sebe često govorio da je Irac, i to zato što je u to vrijeme Australija bila relativno nepoznata pa nitko nije znao odakle zapravo dolazi.

Godine 1935. je Flynn glumio naslovnu ulogu gusara u filmu Captain Blood. Film je doživio enormni uspjeh, te je Flynn nastupio u cijelom nizu gdje je tumačio romantične pustolove, a od kojih je najpoznatiji Robin Hood u filmu The Adventures of Robin Hood.

Flynn se 1935. oženio za francusku glumicu Lili Damita, s kojom je imao jedino dijete - sina Seana. Flynn je, međutim, već tada razvio reputaciju holivudskog "zločestog momka" sklonog pijančevanju, tučnjava i ljubavnim aferama; istovremeno je postao blizak prijatelj svog britanskog kolege Davida Nivena. Brak s Damita je potrajao do 1942. godine.

Kada su SAD ušle u drugi svjetski rat, Flynn je tome dao doprinos ratnom naporu glumeći ratne heroje u filmovima sa snažnom propagandnom natom. Međutim, za razliku od mnogih svojih holivudskih kolega sam nikada nije obukao uniformu te je bio kritiziran zbog licemjerja. Kasnije se otkrilo da je Flynn odbijen od strane regrutnog odbora zbog lošeg zdravlja, odnosno posljedica tuberkuloze, a što je bila jedna holivudska tajna. Godine 1943. se oženio za 18-godišnju glumicu Noru Eddington, ali isto tako morao odgovarati pred sudom zbog optužbi za silovanje po slovu zakona, odnosno seksualne odnose s maloljetnicama. Brak s Eddington je potrajao do 1949. godine i u njemu je imao dvije kćeri.

Godine 1950. se oženio s Patrice Waymore. S njom je imao jednu kći, ali se brak nakon nekoliko godina počeo raspadati zbog Flynnove sklonosti piću i drogi. Flynn je nakon rata počeo i fizički propadati, pa je u filmovima tumačio gubitnike. S druge strane je Flynn i tada našao vremena da se posveti pisanju, pa je napisao i objavio nekoliko pustolovnih romana.

Iako je bio rastavljen od svoje posljednje supruge, s njom je do smrti ostao u braku. Pred sam kraj života je dovršio autobiografiju pod nazivom My Wicked Wicked Ways. Tada je upoznao i 15-godišnju Beverly Aadland koja mu je postala životna partnerica i s kojom je surađivao na svom posljednjem projektu - dokumentarnom filmu Cuban Rebel Girls, posvećenom ženama koje su se u kubanskoj revoluciji borili na strani Fidela Castra. Nedugo potom je na jednoj zabavi umro u Vancouveru od srčanog udara.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Flynn, Errol. My Wicked, Wicked Ways: the Autobiography of Errol Flynn. Intro. by Jeffrey Meyers. New York: Cooper Square Press, 2003. Rpt. of My Wicked, Wicked Ways. New York: G.P. Putnam's sons, 1959. ISBN 0-8154-1250-9.