Aleksandar Bresztyenszky

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksandar Bresztyenszky
Aleksandar Bresztyenszky
RođenjePrečec kraj Dugog Sela
SmrtPleso

Aleksandar Bresztyenszky (Šandor Breščenski) (Prečec kraj Dugog Sela, 6. 9. 1843. — Pleso, 9. 5. 1904) bio je hrvatski pravni pisac i političar, rektor Sveučilišta u Zagrebu

Studirao je pravo u Zagrebu i Budimpešti, gdje je doktorirao. Bio je profesor na Pravoslovnoj akademiji i Sveučilištu u Zagrebu sve do umirovljenja po nalogu bana Khuen-Hedervaryja 1894. godine, kada se povukao na svoje imanje Pleso, gdje se uz znanstveni i publicistički rad bavio i politikom.

Kao predsjednik Gradskog autonomnog kluba došao je u skuob s Khuenom, što je dovelo do raspuštanja Gradskog zastupstva, no zalsugom Bresztyenszkyoga dolazi do kompromisa između oba krila oporbe i javlja se misao da se ujedine Stranka prava i Neovisna narodna straka, te je Bresztyenszky postao predsjednik izborne koalicije. Kao idejni začetnik Hrvatske opozicije, postao je i njenim predvodnikom. Kao saborski zastupnik držao je mnoge govore, posebnoprotiv Khuena i njegove vlade. Radio je u katoličkim organizacijama, te na sjedinjenju Zapadne i Istočne crkve. U tu je svrhu zajedno s nadbiskupom J. Stadlerom pokrenuo časopis Balkan. O političkim, kulturnim i crkvenim prilikama pisao je u domaćim i stranim javnim glasilima, a stručne priloge iz područja pravne znanosti objavljivao je najviše u "Mjesečniku pravničkog društva" u Zagrebu. Velik dio svoje imovine ostavio je u dobrotvorne svrhe.

Djela[uredi | uredi kod]

  • "Hrvatsko-ugarsko privatno pravo"
  • "Liberalizam i kršćanstvo"

Vanjske veze[uredi | uredi kod]