Špinut

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gradski kotar
Špinut


Područje gradskog kotara Špinut

Površina: 1,21 km2
Stanovništvo: 8.788 stan.
Gustoća stanovništva: 7.263 stan./km2
Predsjednik Vijeća: Željko Krnić

Spinut ili Špinut je gradska četvrt u Splitu, a ujedno i jedan od kotareva grada Splita. Na području Spinuta živi gotovo 9 tisuća stanovnika. Dobio je ime po "spini" ili drači.

Četvrt se nalazi na sjeverozapadnom dijelu grada. Sa zapada je omeđen brdom Marjan, a sa sjeverozapada mu se pruža Kaštelanski zaljev, sa brojnim lučicama, sportskim objektima i klubovima. Omeđen je gradskim četvrtima Skalice, Dobri i Varoš.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Ovaj predio Splita dobio je naziv po spini (drača), a to ime potječe vjerojatno još iz ranog srednjeg vijeka. Prvi put se spominje daleke 1096. godine kao "a Spinuti agrum", a dijelovi zemljišta samostana sv. Benedikta u Splitu locirani su na području "in Spinuti" u 12. stoljeću. To ime nalazimo i u gradskim kupoprodajnim ugovorima u 14. stoljeću i nadalje.[1]

Javne ustanove[uredi | uredi kod]

Na predjelu gradskog kotara Špinut nalaze se brojna sportska društva. Poznati su sportski klubovi VK Mornar, veslački klub Gusar, jedriličarski klub JK Špinut, nogometni klub Dalmatinac, Ronilački klub Špinut koji djeluju u ovom dijelu grada. Osim toga, budući da predio Poljud smješten sjeverno od Spinuta, pripada gradskom kotaru Špinut, unutar njegovih granica nalaze se i nogometni stadion na Poljudu, dom nogometnog kluba Hajduk Split, kao i gradski bazeni. Osim toga, i Lora, glavna luka Hrvatske ratne mornarice smještena je također unutar ovog gradskog kotara.

Unutar gradske četvrti Spinut smješten je velik broj škola i fakulteta, te je svakako uz Split 3 učeničko i studentsko središte Splita.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Novak, Grga, Povijest Splita, knjiga prva, str. 560.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]