Ravne njive

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gradski kotar
Ravne Njive


Područje gradskog kotara Ravne Njive

Površina: 0,39 km2
Stanovništvo: 5.812 stan.
Gustoća stanovništva: 14.903 stan./km2
Predsjednik Vijeća: Mirko Ramljak

Ravne Njive su gradski kotar u sjeveroistočnom dijelu Splita, smješten južno od gradskog kotara Brda, sjeverno od Kocunara, a sjeverozapadno od gradskog kotara Pujanke. Gradski kotar Ravne Njive nalazi se između ulice Domovinskog rata s juga i Hercegovačke ulice sa sjevera, te od Solinske ulice na zapadu do Zagorskog puta na istoku (po drugoj verziji do Avenije ZNG).

Ravne Njive su najvećim dijelom izgrađene od 1974. do 1976. Odnosi se to na 6-katne zgrade (s detaljima u raznim bojama, po kojima su zgrade, najviše među djecom, i nazivane - zelena, siva...). Najzapadniji dio se sastoji od nebodera visine do 15 katova, izgrađenih 80-tih godina 20. st, u čijem se sastavu nalaze i banka, samoposluga, župni ured i dr, a pored njih je veliki dječji vrtić i sa istočne strane ambulanta. Ravne Njive imaju površinu od 39 ha, a na tom području živi 5812 stanovnika.

Ravne Njive imaju istoimenu osnovnu školu (2009/10. slavi 30 godina postojanja), knjižnicu, ambulantu, dječje vrtiće, sportske terene, poštu, tri banke (od kojih je jedna u sastavu trgovačkog centra), novouređene parkove, a osnovana je i župa sv. Mateja te je izgrađena nova crkva.

U novije vrijeme uređen je u potpunosti i rubni južni dio kotara, u kojem su izgrađeni veliki trgovački centri (Tommy, Kaufland), a između njih je tvornica DES (za osobe sa invaliditetom) i poslovni centar (SEM i Split Ship Management), u kojem je i medicinski laboratorij, teretana, konzulat, Splitska televizija (STV), salon namještaja i mnoštvo drugih sadržaja. U središtu kotara je veliki hotel/prenoćište "Željezničar", u čijem je sastavu i druga ambulanta u kotaru sa ordinacijom medicine rada.

Komercijalni sadržaji u kotaru su još i prodajni salon i servis Peugeot, brojni kafići, autoškola, ljekarna, trafike, kladionica i dr. Općenito gledavši, u kotaru Ravne Njive, za razliku od stanja od prije pet ili 10 godina, postoje svi sadržaji koje stanovnici mogu zatrebati, uz izuzetak kulturnih ustanova tipa kino ili kazalište, pa je i kvaliteta življenja u zadnjih desetak godina uvelike unaprijeđena, te je sada vrlo dobra.

Prometna povezanost[uredi | uredi kod]

Uz sve nabrojeno, Ravne Njive su i izvrsno prometno povezane s ostatkom grada, a izuzetno lako je i doći iz pravca Solina i autoceste A1. Gradskim autobusima 3, 9, 11, 14 i 20 izravno je moguće doći u bilo koji dio grada, jer su im polazne postaje upravo u ovom kotaru, a osim njih na obodnim ulicama kotara smještene su i postaje autobusa koji ovuda prolaze u smjeru centra i iz njega (kao npr br. 1, 2, 10, 16, 35, 37 i drugi).