Zlata Bartl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zlata Bartl, crtež u olovci

Zlata Bartl (Dolac kraj Travnika,[1] BiH, 20. veljače 1920. - Koprivnica, 30. srpnja 2008.), hrvatska znanstvenica, tvorac začina Vegeta koji proizvodi Podravka iz Koprivnice.

Životopis[uredi | uredi kod]

Zlata Bartl rođena je 1920. u Docu kraj Travnika u BiH. Poslije velike mature odlazi na studij u Zagreb, gdje na prirodoslovnom fakultetu diplomira kemiju, fiziku, matematiku i minerologiju. Poslije diplome vraća se u Sarajevo. 1956. godine odlazi u Koprivnicu i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju. U Podravkinom laboratoriju nastavlja sa svojim radom, a na njezinu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih juha, a 1959. i proizvodnja "Vegete". Slaboga zdravlja, ali zdravog duha ona je uspjela oko sebe okupiti ljude koji su nošeni njenim "elan vital" Vegetu uspjeli probiti na svjetsko tržište i Podravku pretvoriti u svjetski koncern.

Dana 2. studenog 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice.

10. veljače 2007. profesorica Zlata Bartl je dobila od Večernjeg lista nagradu za životno djelo.

Preminula je 30. srpnja 2008. godine u koprivničkoj Općoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom "teta Vegeta".

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hercegbosna.org 'Zaboravljena' Zlata Bartl: Unatoč obećanjima grob 'Tete Vegete' nije uređen!, autor: /net.hr/HB.org, 30. srpnja 2010., pristupljeno 26. listopada 2012.