Zabavni park

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zabavni park
Gardaland u Italiji
Gardaland u Italiji
Gardaland u Italiji

Zabavni park ili Tematski park je naziv za velike parkove, na periferiji većih gradova, koji svojom arhitekturom i kojekakvim atraktivnim mašinerijama, životinjama i izlošcima, služe za zabavu i razonodu, najširoj publici.

Kako su ljudi kao i svi sisavci znatiželjne životinje, njihov se predmet zabave stalno mijenja, jer im sve staro brzo dosadi.

Historija[uredi | uredi kod]

Davne preteče današnjih velikih zabavnih parkova bili su srednjovjekovni sajmovi održavani po nekoliko dana, sa atrakcijama ondašnjeg svijeta; prikazanjima relikvija i čuda iz života svetaca, egzotičnim životinjama i sličnim stvarima. Sajmovi su uz neke novine (putujući teatri, cirkusi, akrobati i snagatori, ostali mjesta zabave sve do početka 19. vijeka, a negdje i do polovice 20. vijeka.

Pravi procvat zabavni parkovi doživjeli su krajem 19. vijeka, a poticaj su im bile prve svjetske izložbe koje su privukle enormni broj posjetioca.

Tako je nakon Svjetske izložbe u Beču 1873. na istom prostoru izrastao zabavni park Prater[1] sa karuselima, streljanama i sličnim ondašnjim velikim atrakcijama.

Nakon Svjetske izložbe održane u Chicagu 1893. kad je kao atrakcija izložen divovski kotač-vrtuljak nastao je val osnivanja zabavnih parkova, čiju su izgradnju financirale trolejbuske kompanije kako bi povećale broj putnika vikendom.[2] Najpoznatiji park iz tog vemena bio je onaj na njujorškom Coney Islandu.[2] Nakon Drugog svjetskog rata i izgradnje prvog Disneylanda, počela je prava utrka u izgradnji što većih i što skupljih parkova, jer su jedino oni mogli zadovoljiti ukus sve izbirljivije i razmaženije publike.

Veliki svjetski parkovi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Weltausstellung in Wien (engleski). Encyclopedia of Austria. Pristupljeno 22. 09. 2014. 
  2. 2,0 2,1 Dubailand Experience Center (engleski). Dubailand. Pristupljeno 22. 09. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]