Windows 8

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Windows 8 je operativni sistem američke tvrtke Microsoft za uporabu na osobnim računalima, za kućna i poslovna stolna računala, prijenosnike, tablete i kućna multimedijalna računala (eng. home theater PC). Dio je Windows NT obitelji operativnih sistema i nasljednik Windowsa 7. U stvarnosti ime Windows 8 se koristi za dva na prvi pogled vrlo slična operativna sistema koji su u stvarnosti potpuno nekompaktibilni. Jedan sistem je onaj klasični kompjuterski dok je drugi onaj imena Windows RT stvoren za tablete koji koriste ARM procesore.

Razvoj[uredi | uredi kod]

Razvoj ovog operativnog sustava je počeo prije izdavanja njegovog prethodnika 2009. godine. Njegovo postojanje je prvi puta objavljeno u siječnju 2011. na sajmu potrošačke elektronike (eng. Consumer Electronics Show). Tijekom razvojne i testne faze, Microsoft je izdao tri predrazvojne verzije sustava: Developer Preview (13. rujna 2011.)[1], Consumer Preview (29. veljače 2012.)[2] i Release Preview (31. svibnja 2012)[3]. Iz razvojne faze je izašao 1. kolovoza 2012.[4],a s prodajom je počeo 30.10. 2012.

Windows 8 je baziran na dizajnerskom jeziku Metro i predstavljen s novim "Windows 8-style software", koji se može dobiti samo kroz sustav Windows Store. Windows 8 dolazi i sa novim početnim zaslonom, Internet Explorerom 10, nativnom podrškom za USB 3.0, novim antivirusnim programom Windows Defender, Windows To Go[5] i podrškom za UEFI SecureBoot.

Dostupan je u četiri glavna izdanja: Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise i Windows RT. Prva tri imaju gotovo iste hardverske zahtijeve kao i Windows 7. Poslijednji je namijenjen pokretanju s tablet računalima s ARM arhitekturom i ima malo drugačije hardverske zahtijeve. Windows 8 Enterprise i Windows RT neće biti dostupni u slobodoj prodaji na optičkom disku; Windows RT će biti dostupan samo kao predinstaliran na tablete koji će biti u slobodnoj prodaji.

Hardverski zahtjevi[uredi | uredi kod]

Windows 8 za kompjutere ima identične zahtjeve prema snazi procesora i grafičke kartice kao i prethodnici Windows 7 i Windows Vista. Oni su:

Minimalni hardverski zahtjevi za Windows 8
Architecture Windows 8 (32-bit) Windows 8 (64-bit)
Procesor 1 GHz [6]
Memorija 1 GB 2 GB
Grafička kartica DirectX 9 podrška
Hard disk 20 GB

Kritike[uredi | uredi kod]

Nova verzija Windowsa za kompjutere je još prije puštanja u prodaju zbog revolucionarnih promena žestoko napadnuta od iskusnijih korisnika, stručnjaka i kompanija [7]. Kao odgovor na bezbroj kritika Microsoft je pokušao smiriti situaciju obećanjima upućenim kompanijama [8] i drastičnim smanjivanjem cijene upgradea s starijih varijanti sistema (Windows XP, Vista,7) usmjerenim prema korisnicima tako da na primer upgrade s Windows XP na Windows 7 se plaća 199 američkih dolara, dok je onaj s Windows XP na Windows 8 samo 39.99 dolara. [9]

Osim tih kritika unutar samog Microsofta je došlo do potresa manje od 15 dana nakon puštanja u prodaju Windowsa 8 pošto je Steven Sinofsky predsjednik odjela za razvoj Windowsa dao ili dobio otkaz [10] iz razloga koji nisu objašnjeni.

Na marketinšku promociju Windowsa 8 Microsoft će potrošiti između 1.5 i 1.8 milijardi američkih dolara što je najskuplja marketinška kampanja za neki softver u historiji korporacije [11].

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]