Windows 7

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Windows 7

Snimak ekrana Windows 7 Ultimate
Web stranice:Windows 7 službena stranica
Tvrtka/
razvijatelj:
Microsoft
Porodica OS-eva:Windows NT
Model izvornog koda:Closed source / Shared source
Posljednja stabilna verzija:6.1.7601 / 22. veljače 2011.
Dostupan/ni jezik/ci:Višejezično
Tip jezgre:Hibridna
Pretpostavljeno korisničko sučelje:Aero - Grafičko korisničko sučelje
Licenca:Microsoft EULA
Radno stanje:Završen, podržan

Windows 7 (ranije poznata kao Blackcomb i Vienna) je radni naziv nove verzije operativnog sustava Windows, nasljednik Viste. Planirano vrijeme izlaska je 22. listopada 2009. Windows 7 isporučivat će se i u 32-bitnoj i u 64-bitnoj verziji. Serverska varijanta pod nazivom Windows Server 2008 R2 također je u razvoju.

Razvoj

[uredi | uredi kod]

Povijest

[uredi | uredi kod]

2000. godine Microsoft je počeo planirati nasljednika Windowsa XP i njegove serverske inačice Windows Servera 2003. Odlučili su izdati novu verziju pod kodnim imenom Blackcomb. Za ovu verziju tada je zakazan izlazak u 2005. godini.

Jedna od najvećih značajki planiranih za Blackcomb bio je WinFS - napredni datotečni sustav - nasljednik NTFSa.

Blackcomb je odgođen, a prije Blackcomba odlučili su izdati Longhorn. U Longhorn su trebali biti uključeni WinFS i Desktop Window Manager. Razvoj Longhorna poništen je u rujnu 2004. te se počelo programirati otpočetka. Longhorn je izdan krajem 2006. godine pod imenom Windows Vista. Windows Vista nije uključivala mnoge značajke planirane za Longhorn jer ih je Microsoft smatrao "nespremnima" za javnost.

2006. Blackcomb je preimenovan u Vienna, a kasnije u Windows 7

Milestone 1

[uredi | uredi kod]

Prva poznata verzija Windowsa 7 poznata je pod nazivom "Milestone 1(M1) Code Drop". Označena je brojem 6.1.6519.1. Poslana je ključnim Microsoftovim partnerima u siječnju 2008. u 32-bitnim i u 64-bitnim verzijama. Iako Microsoft još nije potvrdio ovu verziju, na internetu mogu se pronaći recenzije i slike Windows 7 sustava.

20. travnja 2008. pojavile su se slike i videozapisi nove verzije M1 sustava sa oznakom 6.1.6574.1. Ova verzija uključuje promjene u Windows Exploreru kao i novi Windows Health Center.

Verzija M1 6519 procurila je na Internet 10. lipnja 2008. te se brzo proširila po torrentima.

D6 konferencija

[uredi | uredi kod]

Sučelje Windowsa 7 demonstrirano je po prvi put na D6 konferenciji tijekom koje je Steve Ballmer najavio izlazak Windowsa 7 krajem 2009. Verzija Windowsa 7 koja je demonstrirana imala je drugačiji taskbar od onog iz Windows Viste podjeljen na nekoliko dijelova označen različitim bojama.

Pozadinska slika Windows 7 taskbara može se pronaći i u verziji 6.1.6519.1. iako se tamo ne koristi.

Nove značajke sustava

[uredi | uredi kod]

Windows 7 uključuje brojne nove značajke, kao što su unaprijeđeni sustavi za upravljanje dodirom i prepoznavanje rukopisa, podrška za virtualne tvrdih diskova, poboljšanje performasi na višejezgrenim procesorima, poboljašane performanse u dizanju sustava. Windows 7 također dodaje podršku za korištenje više grafičkih kartica različitih proizvođača. Novi su i Windows Media Center, Gadget za Windows Media Center, poboljšane multimedijske sposobnosti, XPS čitač, ugrađen Windows PowerShell, redizajnirani kalkulator sa novim modovima Programer i Statistika, te sposobnost pretvaranja mjernih jedinica. Mnogo novih stavki dodano je i u upravljačku ploču kao što su ClearType Text Tuner, "upravitelj lozinkama", "Biometrijski uređaji", "Display Color Calibration Wizard", "Gadgets", "Recovery", "Troubleshooting", "Display"... Windows Security Center iz ranijih verzija preimenovan je u Windows Action Center.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]