WAN

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

WAN od (eng. Wide Area Network) ili regionalna računarska mreža jeste računarska mreža koja pokriva šire područje - grada, regiona ili države.

Ponekad se izraz -{WAN}- koristi za mrežu koje koristi rutere i javne komunikacione veze.

Regionalna mreža se koristi za povezivanje različitih lokalnih računarskih mreža tako da omogućuje komunikaciju između korisnika i računara u različitim mrežama.

-{WAN}- se gradi za potrebe jedne ili više kompanija ili pojedinca ili za potrebe internet provajdera koji je koriste kako bi omogućili pristup internetu lokalnim mrežama i pojednim računarima. Može biti izgrađen pomoću iznajmljenih mreža koji preko rutera povezuju više lokalnih mreža ili lokalnoj mreži omogućavaju vezu za Internet. Kako su iznajmljene linije prilično skupe za -{WAN}- se često koristi neki od sistema komutiranja paketa. Mrežni protokoli, kao što su TCP/IP omogućavaju transport i adresne funkcije.

Protokoli kao što su SONET/SDH, MPLS, ATM i Frame relay se često koriste kako bi omogućili funkcionisanje -{WAN}-. U ranim fazama za realizaciju -{WAN}- korišćen je X.25 protokol koji se smatra pretečom -{Frame relay}- protokola.

Brzina prenosa kod ovih mreža su se kretale od 1200-{ b/s}- do 6 Mbit/s, mada neke veze kod -{ATM}- ili kod iznajmljenih linija mogu dostići brzine i do 156 -{Mb/s}-. Najčešće korišćene komunikacione veze kod -{WAN}- su telefonske linije, bežični prenos - wireless i satelitski kanali.

U ređim slučajevima se korisnici zbog smanjenja troškova odlučuju za formiranje VPN kako bi povezali svoje lokalne mreže i na taj način kreirali -{WAN}- [1].

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Groth, David; Toby Skandier (2005). 'Network+ Study Guide, Fourth Edition'. Sybex, Inc.. ISBN 0-7821-4406-3

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]