Vredens dag

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vredens dag
Režija Carl Theodor Dreyer
Producent Carl Theodor Dreyer
Scenario Carl Theodor Dreyer
Poul Knudsen
Mogens Skot-Hansen
Predložak Anne Pedersdotter; autor:
Hans Wiers-Jenssen
Uloge Thorkild Roose
Lisbeth Movin
Sigrid Neiiendam
Preben Lerdorff Rye
Albert Hoeberg
Muzika Poul Schierbeck
Fotografija Karl Andersson
Montaža Anne Marie Petersen
Edith Schlüssel
Datum(i) premijere
13. novembar 1943 (1943-11-13)
Trajanje 100 min.[1]
Zemlja  Danska
Jezik danski

Vredens dag (sh. Dan gnjeva) je danski crno-bijeli film snimljen 1943. u režiji Carla Theodora Dreyera. Predstavlja adaptaciju kazališnog komada Anne Pedersotter norveškog pisca Hans-Wiersa Jenssena, koji je, pak, bio inspiriran stvarnim slučajem Anne Pedersotter, norveške udovice koja je krajem 16. vijeka spaljena kao vještica. Zaplet filma je radnju pomakao na početak 17. vijeka, te, slično kao i dramski tekst, sugerirao da je Anne Pedersdotter (čiji lik tumači Lisbeth Movin) stradala zbog incestuozne ljubavne veze, odnosno požude prema posinku Martinu (čiji lik tumači Preben Lerdorff Rye.

Dreyeru je ovo bio prvi film nakon gotovo dvanaest godina pauze, a snimio ga je u teškim okolnostima njemačke okupacije u drugom svjetskom ratu. Kasniji kritičari su ponekad navodili da je motiv lova i spaljivanja vještica inspiriran Holokaustom, odnosno nacističkim progonima Jevreja koji su počeli i u Danskoj za vrijeme snimanja filma. Sam Dreyer je to poricao, ali je nedugo nakon snimanja pobjegao u neutralnu Švedsku.

Film nakon premijere nije imao dobar prijem, a mnogi su mu zamjerali preveliku sporost radnje. Kasniji kritičari su ga, međutim, hvalili kao jedno od najzrelijih i najkvalitetnijih Dreyerovih ostvarenja.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]