Vrata bez povratka (Ouidah)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vrata bez povratka su memorijalni slavoluk u gradu Ouidah, u Beninu. Slavoluk je izgrađen od betona i bronce, a nalazi se na plaži, okrenut prema Beninskom zaljevu. Postavljen je u spomen svih porobljenih afričkih robova koji su s Obale robova u Ouidi, koja je bila jedna od najvažnijih luka na transatlantskoj ruti, prodavani i odvođeni u Amerike.

Glavni arhitekt bio je Yves Ahouen-Gnimon, međutim na izradi slavoluka sudjelovao je veliki tim umjetnika i dizajnera. Beninski umjetnik Fortuné Bandeira ukrasio je stupove i niske reljefe, statue Egunguna (maskirana figura u jorupskom folkloru) izradio je Yves Kpede dok je brončane statue napravio Dominque Kouas Gnonnou.[1][2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Landry, Timothy R. (2010). „Touring the Slave Route: Inaccurate Authenticities in Benin, West Africa”. u: Silverman, Helaine (en). Contested Cultural Heritage: Religion, Nationalism, Erasure, and Exclusion in a Global World. Springer. ISBN 9781441973054. 
  2. Désir, Dòwòti (2014) (en). Goud kase goud: Conjuring Memory in Spaces of the AfroAtlantic: Conjuring Memory in the Spaces of the AfroAtlantic. ISBN 9781304722447.