Vlatko Stefanovski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vlatko Stefanovski

Stefanovski na koncertu Dombos Festa 2011. godine
Stefanovski na koncertu Dombos Festa 2011. godine

Puno ime Vladimir Stefanovski
Datum rođenja 24. 1. 1957. (1957-01-24) (dob: 67)
Mesto rođenja Prilep (SR Makedonija, SFR Jugoslavija)
Aktivni period 1974–danas
Instrument Vokal, gitara
Žanr rock, pop, jazz, fusuion
Izdavačka kuća Croatia Records, Avalon produkcija, Third ear, Esoteria Records
Vezani članci Gibonni, Leb i sol, Josipa Lisac

Vlatko Stefanovski (Prilep, 24. januara/siječnja 1957.) je makedonski virtuoz na gitari. Javnosti je poznat kao nekadašnji frontmen grupe Leb i sol.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Rođen je u glumačkoj obitelji (otac redatelj i majka kazališna glumica) u Prilepu. Njegov stariji brat je poznati scenarist Goran Stefanovski. 1960 se seli u skopsko naselje Debar maalo, a nakon zemljotresa 1964. godine se seli u naselje Taftalidže, isto kod Skoplja[1].

U petom razredu osnovne škole Jan Amos Komenski, sa budućim članom grupe Leb i sol Bodanom Arsovskim, formira sastav VIS Jegulje. U tom sastavu, Vlatko je svirao bubnjeve, da bi kasnije prešao na gitaru. Nakon osnovne škole, išao je u gimnaziju Georgi Dimitrov, a kasnije je upisao engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Skoplju koji ga nije završio zbog posvećenosti prema glazbi[2].

Karijera

[uredi | uredi kod]

Karijeru je zvanično započeo oktobra/listopada 1974. godine. 1. januara/siječnja 1976. godine je osnovana grupa Leb i sol. Sa ovom grupom je izdao 10 studijskih, 3 uživo albuma i nekoliko kompilacija. Aprila/travnja 1994. godine, Vlatko izdaje solo prvenac Cowboys and Indians. U stvaranju tog albuma je pomogao i Goran Bregović. Nakon prvog odlaska iz Leb i sol, izdaje drugi solo album pod nazivom Sarajevo 1996. godine iako je materijal bio sniman početkom 1993. godine. Razlog zašto Sarajevo nije izašao ranije je to što Vlatko nije htio objaviti dok je trajao rat u Bosni. Posle je izdao soundtrack albume za filmove Tri letnja dana i Ciganska magija.

Nakon razilašenja sa Leb i sol decembra/prosinca 1995, Vlatko formira 1996 sastav VS Trio. Sa triom je izdao prvenac novembra/studenog 1998. godine.

Od kraja devedsetih do danas sarađuje sa gitaristom Miroslavom Tadićem.

Osoban život

[uredi | uredi kod]

1987. godine stupa u brak sa Gordanom (djevojačko Milić) (1960-2017)[1][3]. Par je dobio dvoje djece, kćer Anu i sina Jana. U jednom intevjuu iz 2012 je rekao da je kćer završila italijanski i španski, a u kasnije je doktorirala italijanski u Padovi 2019[4]. Sin Jan je kao mali dječak slušao Stravinskog, te da ima 10 puta bolji sluh[3]. Također studira jazz glazbu u Štipu i paralelno svira bubnjeve na nastupima[1].

Reference

[uredi | uredi kod]