Viki Miljković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Viki Miljković

Pošalji fotografiju

Puno ime Violeta Miljković
Datum rođenja 18. decembar 1960.
Mesto rođenja Niš, SR Srbija, Flag of Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ
Druga imena Viki
Aktivni period 1979 – 2016
Instrument Vokal
Žanr Turbo-folk, pop-folk

Violeta „Viki“ Miljković (18. decembar 1974) je srpska turbo-folk i pop-folk pevačica.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođena je u Nišu, gde je 1981. krenula u osnovnu školu „Maršal Tito“. Srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ upisala je 1989., a potomeni rodite je završila muzičku akademiju u Prištini. Njeni roditelji, Zorka i Svetomir, nisu podržali njenu ideju da se bavi pevanjem,[1] no Violeta je i pored toga snimila prvi album 1993. Jedina popularna pesma na njemu je bila Loša sreća, te Viki nije ostvarila veći uspeh. To se međutim menja sledeće godine, sa albumom Hajde vodi me odavde, i dva velika hita – Hajde vodi me odavde i Nikom nije lepše nego nama (Koka–kola, Marlboro, Suzuki), popularnim i u bivšim jugoslovenskim republikama. Naredne dve godine Viki je izdala još dva albuma, sa hitovima Srbija (Volim momke koji piju rakiju), Nebeske suze i Tunel. Godine 1997. ostvaruje znatan uspeh i veliku popularnost zahvaljujući pesmama Kud' puklo da puklo, Ne znam šta si tugo moja, Ćerka (Želeo si sina, dobio si kćer) i Ženske bubice (Ljubomorna sam na sve), najvećim hitom u njenoj karijeri. I sledeća dva albuma joj održavaju popularnost, ali joj i dalje ne obezbeđuju mesto u estradnom vrhu. Najslušanije pesme na albumima iz 1998. i 2001. su Okrećem ti leđa tugo, Udri brigu na veselje, Bež' Milane moja ružo, Goro sestro, Godine, Pet minuta. Violeta je 2001. Srcko da polozis ispit sutra! prešla u Grand produkciju, a već sa drugim albumom izdatim za nju stiče najveći uspeh u dotadašnjoj karijeri. Bio je to album Mariš li, gde su čak pet pesama bile veliki hitovi u zemlji – Mariš li, Bajadere, Crno na belo, Ovog vikenda i Narukvice. Popularan je bio i duet Zašto sa turskom zvezdom Mehmedom Badanom.

Sa albumom Mahinalno Viki je konačno dospela među najveće muzičke zvezde u zemlji, jer su svih osam pesama sa albuma (Mahi, mahi, Prazan stan, Razlika, Nesanica, O kako boli, Ti muškarac, Curice, Da li si dobro spavao, Obeležena) bile izuzetno popularne. O njenoj popularnosti u to vreme svedoči i njen prvi solistički koncert u Beogradu 2006. godine, pred oko osam hiljada ljudi.[2] Uspešniju turneju od Viki u to vreme je imala samo Indira Radić.[3][4] Već sledeće godine njena popularnost opada. U junu 2007. godine udala se za muzičara Dragana Taškovića, i u oktobru iste godine rodila sina Andreja. Dve godine kasnije izdala je album Ovde se ne plače, gde su najslušanije pesme bile Ovde se ne plače, Hej, ko to pita, Dođavola sve i Idu mi, idu koju je napisao Željko Joksimović.

Godine 2011. Miljkovićeva je snimila pesme Ko to zna i Ne zna juče da je sad, duet sa Halidom Bešlićem, a u ljeto 2012. lansirala je jedan od njenih najvećih hitova Rumba, koju je otpevala sa rumunijskom senzacijom Costijem. Spot je producirala produkcija Dragane Mirković - DM Sat, a ova pjesma ubrzo postaje veliki europski ljetni hit duž bivše Jugoslavije, Bugarske, Grčke, Albanije, Rumunije, Španije, Austrije, Nemačke i Švajcarske, te je vraća na sam vrh balkanske muzičke scene na kojem je bila 2006.godine. Tome pridodaje dokaz da je u samo prvih par tjedana, nakon što je puštena na Youtube, ova pesma sakupila preko 2 miliona pregleda.

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]