Urneška drvena crkva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Urneška drvena crkva
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Urnes stavkyrkje frå sør.jpg
 Norveška


Urneška drvena crkva na karti Norveške
Urneška drvena crkva
Urneška drvena crkva
Lokacija Urneške drvene crkve u Norveškoj
Registriran:1979. (3. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Urneška drvena crkva (norveški: Urnes stavkirke) je drvena crkva na farmi Ornes koja se nalazi uz fjord Lustrafjord (najdublji rukavac fjorda Sognefjord), u općini Luster (župa Sogn og Fjordane, Norveška), oko 5 km istočno od sela Hafslo. Izgrađena oko 1130. godine i vjeruje se kako je najstarija sačuvana stave crkva koja se nalazi na izvornoj lokaciji. Izgrađena je u Urnes stilu koji povezuje tradicionalno vikinško ukrašavanje životinjskim pleterskim motivima s kršćanskom arhitekturom.

Ispod nje otkriveni su temelji još dvije starije građevine, a u 17. stoljeću je njen glavni brod (arhitektura) produžen prema jugu, a dodani su krstionica (1640.), drveni kanopus iznad oltara (1665.) i propovjedaonica (1640.). Oltar s prikazom Gospe i Ivana Krstitelja je iz 1699. godine.

Ipak najzanimljiviji je njen sjeverni portal na kojemu su vikinški reljefi koji prikazuju raskošan pleter u kojemu se lav bori protiv zmije. Simboličan prizor borbe Krista protiv Sotone ili Nidhogg koji grize korijenje Igdrasila iz legende o Ragnaroku iz nordijske mitologije[1].

Urneška župa je ukinuta 1881. godine i od tada nije korištena za vjerske potrebe, a građevinom od tada upravlja Društvo za očuvanje norveških spomenika (Fortidsminneforeningen) kao muzejom.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Michael W. Fazio, Marian Moffett i Lawrence Wodehouse, A World History of Architecture, 2003. McGraw-Hill Professional. str. 201. ISBN 978-0-07-141751-8.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Urneška drvena crkva