Univerzitetski grad (Banja Luka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitetski grad
Spomenik parkovske arhitekture
LokacijaMjesna zajednica Borik
Najbliži gradBanja Luka
Površina0,2738 km² (0 mi² )
Osnivanje2016.[1]
Upravljačko tijeloInstitut za genetičke resurse

Univerzitetski grad je spomenik parkovske arhitekture i zaštićeno područje prirode u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.[2] Predstavlja najznačajniji parkovski prostor u Banjoj Luci. Nalazi se na području Mjesne zajednice Borik. Nastao je kao austrougarska kasarna u širem centru Banja Luke. Projektovan je u mješovitom stilu, kombinovanjem pejzažnog izraza sa manjim učešćem geometrijskog stila.

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Zaštićeno područje upravljanja resursimakategorija VI proglašeno je 2016. god. odlukom gradske skupšine.[3] Površina područja je 27,38 hektara, režimi zaštite su II i III nivoa, a za upravljanje je zadužen "Institut za genetičke resurse".

Kao najznačajnija vrijednost izdvaja se drvored 99 stabala platana, dužine 270 metara, a zatim se izdvajaju: četiri žuta bora, dva poljska jasena, grupa stabala močvarnog taksodijuma, papirasta breza, japanska sofora, hrast lužnjak, himalajski borovac, nutkanski pačempres i stablo trešnje. Istraživanjem je zabilježeno 55 vrsta ptica. Unutar zaštićenog područja postoje i dva objekta koji posjeduju kulturno-istorijske vrijednosti. To su zgrada "Rektorata" i zgrada "Tereza", obe iz austrougarskog perioda.

Svrha stavljanja pod zaštitu je očuvanje dendroflore, ornitofaune, objekata kulturno-istorijskog naslijeđa, uspostavljanje botaničke bašte i arboretuma i obavljanje nastavnih i naučnih aktivnosti.

Zabranjeno[uredi | uredi kod]

U zaštićenom području zabranjeno je: oštećivanje cvjetnjaka i travnjaka, promjena namjene površina (osim za potrebe uređenja parkovskog dijela Kompleksa), uklanjanje i sadnja dendroflore (osim na osnovu projekta hortikulturnog uređenja i uslova Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa), ugrožavanje i ozljeđivanje ptica, izgradnja objekata koji nisu planirani sprovedbenim dokumentima prostornog uređenja, bacanje i deponovanje smeća, bacanje čvrstog otpada u Vrbas, oštećivanje, ugrožavanje i uništavanje parkovskog mobilijara i drugih strukturnih dijelova (ograde, kapije, stubovi, rasvjeta i drugo), izvođenje zemljanih i građevinskih radova (osim u funkciji zaštite i sprovođenja projekta sa ciljem obnove i unapređenja parkovskog dijela Kompleksa)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Odluka o proglašenju zaštićenog područja "Univerzitetski grad"”. Službeni glasnik grada Banja Luka, broj 07-13-510.2018. Pristupljeno 10.10. 2021. 
  2. Centar za istraživačko novinarstvo - cin.ba, pristupljeno 10.10.2021.
  3. „Registar zaštićenih prirodnih područja - Službeni glasnik opštine Laktaši, br. 10 20018”. Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa - nasljedje.org. Pristupljeno 9. 10. 2021.