Univerzitet u Manitobi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Univerzitet u Manitobi

University of Manitoba

Université du Manitoba
UManitoba Administration Building.jpg
Historija
Moto Floreat
Moto (sh.) Flourish or Prosper
Osnivanje 1877.
Generalno
Vrsta javni univerzitet
Budžetski izdatak $511 miliona[1]
Administracija
Predsjednik David Barnard
Admin. osoblje 2,348
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci

25,460
3,800
Boje zlatna i smeđa[2]
         
Nadimak Bizoni iz Manitobe
Maskota bizon
Udruženja U15-grupa kanadskih istraživačkih univerziteta, AuC
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Winnipeg
 Manitoba
 Kanada
Kampus urbani kampus
Službene stranice
umanitoba.ca

Univerzitet u Manitobi (engleski: University of Manitoba; francuski: Université du Manitoba) je javni istraživački univerzitet u Winnipegu u kanadskoj provinciji Manitobi. Institucija je članica prestižne U15 grupe kanadskih istraživačkih univerziteta. Univerzitet je osnovan 1877. godine kao prvi univerzitet u zapadnoj Kanadi koja pokriva kanadske provincije Albertu, Britansku Kolumbiju, Manitobu i Saskatchewan. Univerzitet je podeljen na tri kampusa. Institucija posvećuje dodatnu pažnju integraciji urbanog domorodačkog stanovništva Kanade (Indijanci i Eskimi ili Inuiti).

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Povelja Univerziteta u Manitobi potpisana je 28. februara 1877. godine. Univerzitet je osnovao kanadski konzervativni političar Alexander Morris. Institucija je službeno i otvorena 20. juna iste godine. Univerzitet je osnovan trilateralnim spajanjem Manitobskog koledža osnovanog kao prezbiterijanski koledž 1871. godine koji je postojao do 1967, rimokatoličke frankofone Visoke škole de Saint-Boniface osnovane 1818. koja deluje do danas i anglikanskog Koledža St. John's osnovanog 1866. godine. Nekoliko drugih federiranih koledža osnovano je u narednim godinama. Skupština Manitobe je 1901. godine izmenom zakonodavnog okvira za visoko obrazovanje univerzitetu omogućila da diplome i obrazovne programe provodi samostalno, a ne putem federiranih škola što je bio model preuzet od metropolitskog Univerziteta u Londonu. Federirani koledži nisu prestali delovati u okvirima univerziteta kao autonomne obrazovne institucije. 1905. godine univerzitet je dobio prvu zgradu i profesore za izvođenje samostalnih programa koji se nisu izvodili na koledžima.

Do 1920. godine Univerzitet u Manitobi postao je najveća institucija visokog obrazovanja u regionu kanadskih prerija. 1981. godine Koledž svetog Andreja, koji je inicijalno osnovan kao bogoslovija u okvirima Ukrajinske pravoslavne crkve u Kanadi, postao je prvi federirani koledž univerziteta sa obrazovnim programima na ukrajinskom jeziku. U 1960-im godinama odlukom provincijskih vlasti iz sastava univerziteta izdvojeni su novi univerziteti kao samostalne institucije.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]