Univerzitet u Cambridgeu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Univerziteta u Kembridžu

Univerzitet u Kembridžu (engl. University of Cambridge, neformalno Cambridge University, Cambridge) je univerzitet u gradu Kembridžu u istočnoj Engleskoj. To je drugi najstariji anglofonski univerzitet na svetu koji radi neprekidno od osnivanja. Njegovo ime se nekada označava sa: Cantab., što potiče od latinskog imena grada Kembridž: Cantabrigia, Cantabrigiensis.

Moto univerziteta je: Hinc lucem et pocula sacra, što na latinskom znači: „Odavde svetlost i dragoceno znanje“.

Univerzitet je osnovala grupa učenih ljudi koji su 1209. otišli iz Oksforda posle sukoba sa tamošnjim žiteljima.[1] Univerziteti u Oksfordu i Kembridžu su vremenom postali značajan deo britanske kulture i istorije. Vekovima se među njima razvijao rivalitet.

Kembridž se u različitim analizama stalno svrstava među pet najboljih univerziteta na svetu, i ocenjuje se kao najbolji evropski univerzitet.[2][3] Univerzitet u Kembridžu je dao 81 dobitnika Nobelove nagrade (do 2008),[4] što je više nego bilo koji drugi univerzitet u svetu.

Godine 2008. Univerzitet je imao 8.614[5] nastavnog osoblja i 18.396[6] studenata (12.018[6] na osnovnim studijama i 6.378[6] postdiplomaca). Univerzitet je 2006. raspolagao sa 4,1 milijardom funti (7,9 milijardi $)[7] sredstava.

Organizacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Kembridž je organizovan na principu autonomnih i samoupravnih koledža, koji svi imaju svoju imovinu i prihode. Većina koledža obrazuje studente u širokom spektru akademskih disciplina, iako se neki specijalizuju za pojedine oblasti (recimo, Gonvilov i Kajusov koledž je naročito jak u medicinskim naukama[8]). Na svim fakultetima, školama i odsecima mogu se sresti studenti i nastavnici sa raznih koledža.

Fakulteti su odgovorni za predavanja, seminare, istraživački rad i utvrđivanje nastavnog programa. Njih nadgleda poseban savet. Centralnu administraciju univerziteta predvodi vice-kancelar (ima funkciju rektora). Biblioteke postoje na svim nivoima, od Univerziteta (Univerzitetska biblioteka Kembridža), preko odseka, do multidisciplinarnih biblioteka u pojedinim koledžima koje služe uglavnom studentima na osnovnim studijama.

Koledži[uredi - уреди | uredi izvor]

Pogled na koledže Univerziteta u Kembridžu

Studenti i mnogi nastavnici su vezani za koledže, gde žive, hrane se i vode društveni život. Tu studenti mogu da slušaju manja predavanja (konsultacije). Svaki koledž odabira svoj nastavni kadar i studente, iako je za većinu predavanja i dodelu diploma odgovoran Univerzitet. Koledž se brine i o dobrobiti svojih studenata, nastavnika i osoblja.

Univerzitet u Kembridžu danas ima 31 koledž, od kojih 3 primaju samo devojke. Svi ostali koledži primaju studente oba pola.

U Kembridžu postoji i par teoloških koledža koji su u labavoj zajednici sa Univerzitetom.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 52°12′11″N 0°07′12″E / 52.203°N 0.120°E / 52.203; 0.120