Tranzicijska ekonomija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Tranzicijska ekonomija je pojam koji se koristi za opis ekonomskog stanja u državama koje prelaze iz razdoblja planske ekonomije u ono slobodnog tržišta.


Modeli tranzicijske ekonomije[uredi - уреди | uredi kôd]

Trenutačno u svijetu postoje dva osnovna oblika tranzijske ekonomije: Prvi je neoliberalni model koji se koristio na području bivših komunističkih država Evrope kao i sličnih modela planske ekonomije u Afriki. On se temeljio na neoliberalnom modelu šok terapije čiji osnovne deo čine prelazak državne imovine u privatne ruke, odustanje od državnih kontrole cena, otvaranje nacionalnog tržišta za proizvode iz celog sveta i prihvaćanjem verzije zapadnoevropskog ili američkog demokratskog, izbornog sistema. Nuspojava ovog modela tranzijske ekonomije postaje drastično povećanje nezaposlenosti zajedno s povećanjem cena svih proizvoda i enormnim bogaćenjem osoba povezanih s vladom.

Drugi osnovni model tranzicijske ekonomije je onaj Kineski u kojem država vrši postepenu strogo kontroliranu tranziciju dok istovremeno jedina dopuštena stranka ili partija zadržava potpunu kontrolu nad državom bez demokratskih reformi.

Vidi[uredi - уреди | uredi kôd]